Wykonanie

Pesto zna każdy albo prawie każdy. Wiadomo, że w jego skład z reguły wchodzi
bazylia,
oliwa i
orzeszki piniowe. Czasami wzbogacone jest o różne dodatki. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pastę na wzór klasycznego pesto ale z użyciem całkiem innych składników. Co powiecie na jarmuż? A do tego prażone
migdały i cudowny w smaku
olej rzepakowy. Bajka...
powiem Wam że to jest tak pyszne, że aż niebezpieczne :) Przepis znalazłam na stronie codojedzenia.pl . Polecam Wam baaardzo!Składniki:100g
jarmużu (obrane zielone części bez łodyżek)3 ząbki
czosnku170ml
oliwy z oliwek lub
oleju rzepakowego (użyłam z Góry Św. Wawrzyńca)100g tartego
parmezanu100g
migdałówsól,
pieprz4-5 łyżek
wodyMigdały uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. Zmielić. Dodać
parmezan,
oliwę czosnek i zmielić raz jeszcze. Dorzucić
jarmuż i
wodę i zmiksować dokładnie na konsystencję papki. Jeśli jest taka konieczność dodać
oleju lub/i
wody. Doprawić. Smacznego :)
