Wykonanie
            
Pomysł na zdrowe i szybkie danie obiadowe. Zrobiłam je na wzór pesto ze 
szpinaku . W smaku wyszło bardzo podobne.Chyba wszyscy wiedzą, że 
jarmuż to super warzywo, a ci, którzy chcą przeczytać o jego wartościach odżywczych, zapraszam do wpisu z koktajlem z 
jarmużu .3/4 opakowania umytego 
jarmużu (ok. 150 g)6-8 listków świeżej 
bazylii1/2 szklanki 
ziaren słonecznika1 cienki, obrany plasterek 
cytryny5 łyżek 
oliwy3 ząbki 
czosnkuok. 1/2 łyżeczki 
soliszczypta czarnego mielonego 
pieprzu2 łyżki 
wodyopcjonalnie 4 łyżki tartego 
parmezanu (ja nie dodałam)dodatkowo: 
makaron (dla osób, które unikają glutenu, np. kukurydziany)S 
łonecznik namocz przez pół godziny w wodzie (możesz pominąć tę czynność, jeśli zależy Ci na czasie).
Makaron ugotuj.W międzyczasie umyj j 
armuż (lub użyj już umytego).Odcedzony 
słonecznik i 
jarmuż przełóż do blendera, dodaj pozostałe składniki i dokładnie zmiksuj.Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku - pesto powinno być mocno przyprawione (po połączeniu z 
makaronem, trochę złagodnieje). Jeśli jest zbyt gęste, dolej 
oleju lub 
wody.Przechowuj w zamkniętym słoiku, w lodówce przez kilka dni.