Wykonanie
Jarmuż to odmiana
kapusty, bogata w beta - karoten, witaminy K,C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjna) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe.
Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Można go zjadać na surowo, smażyć (popularne są
chipsy z
jarmużu), gotować ( jak każdą inną
kapustę) oraz dodawać do zup i koktajli lub zrobić pesto.

SKŁADNIKI :1 szklanka ubitego
jarmużu, bez grubych łodyg2 ząbki
czosnkuduża garść
orzechów nerkowca2 łyżki tartego
parmezanu lub
twardego sera dojżewjącegookoło 1/4 szklanki
oliwy z oliwek2 łyżki
wodysól do smakuPRZYGOTOWANIE :
Jarmuż myjemy, osuszamy, wycinamy grube łodyżki, liście tniemy. Do naczynia blendera wkładamy wszystkie składniki, mielimy na jednolitą masą. Pesto jest bardzo geste i aby je dobrze zmielić często trzeba dolać więcej
oliwy lub
wody.Doprawiamy do smaku i przechowujemy w lodówce w pojemniku lub słoiczku. Podajemy jako dodatek do kanapek,
sosów,
makaronu itp. Smacznego.
