Wykonanie
Jarmużowe pesto świetnie smakuje z pieczonymi warzywami (
marchew,
seler,
burak,
pietruszka), grilowaną
piersią kurczaka, a także jako dressing do sałatek czy
makaronu. Można też smarować nim kanapki.ok. 150 mlPrzygotowanie: ok. 10 minSkładniki1/3 250g paczki umytego, krojonego
jarmużu6
orzechów nerkowców1 łyżeczka mielonego ostropestu plamistegokilka liści świeżej
bazyliipół ząbka
czosnkuok. 30 ml
oliwy z oliweksólpieprzPrzygotowanieW małym rozdrabniaczu zmiksuj
nerkowce z
czosnkiem oraz odrobiną
oleju.Dodaj
jarmuż,
bazylię,
sól,
pieprz i taką ilość
oleju, żeby składniki dały się zblendować.W przypadku tolerancji laktozy, można dodać łyżeczkę
parmezanu.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u