Wykonanie

Przy okazji zrywania na łące kwiatów mniszka, przyniosłam również
szczaw, liście mniszka i pokrzywę. W ten sposób powstało pyszne
ziołowe pesto do
makaronu :)

Składniki :2 garście
młodej pokrzywykilka liści mniszka i szczawiu ( zamiast szczawiu można dać
sok z cytryny )około 3 łyżek
oliwy z oliwekokoło 4 łyżek
migdałów w płatkach3-4 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku
parmezan do posypania

Przygotowanie :
Zioła myjemy, suszymy, a pokrzywę parzymy wrzątkiem na sicie - osączamyZielone składniki łączymy i mielimy w blenderze, ewentualnie w moździerzuDodajemy
czosnek,
płatki migdałów,
oliwę, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Mielimy.Jeśli nie mamy szczawiu doprawiamy
sokiem z cytryny.Pomysł na pesto zaczerpnęłam z bloga Leśny zakątek.
