Wykonanie
Kolejny przepis z kuchni Pięciu Przemian.
Orzechowo - sezamowa pasta to idealny jesienny ( i nie tylko!) dodatek do
jajek.Bardzo prosty i smaczny pomysł do podania np. na imprezie czy kolacji.Urozmaicone warzywami, udekorowane
sałatą staje się miłym kolorowym akcentem na
stole.Polecam!Przepis z książki "Jesień w kuchni Pięciu Przemian" A. Czelej, leciutko zmodyfikowany - zamiast
oliwy i
mączki sezamowej dałam po prostu pastę
sezamową.(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY(W) PRZEMIANA
WODY - SMAK SŁONY(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY

O - 1 łyżka mielonych
orzechów włoskich i 8 połówek
orzechów do dekoracji1 łyżka
mączki z
sezamu ( zastąpiłam 1 łyżką tahiny)Z - 4
jajka , 1 łyżka
majonezuM - szczypta
czarnego pieprzuW -
sól do smaku

Jajka gotujemy n a twardo, obieramy ze skorupki, przecinamy wzdłuż na połówki i wydrążamy
żółtka.Do miseczki wkładamy łyżkę mielonych
orzechów (ja użyłam moździerza), dodajemy mączkę z
sezamu (prażymy go na suchej patelni i rozgniatamy na mączkę) - ja dałam pastę
sezamową - dodajemy rozgniecione widelcem
żółtka z
jajek,
majonez,
pieprz i
sól.Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i masę czubato nakładamy na połówki
jajek.Dekorujemy
orzechami.
