Wykonanie
Jeśli nigdy nie robiliście domowego
makaronu, Święta to idealny moment na ten "pierwszy raz". Zwłaszcza, że jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne! Polecam Wam zrobienie samemu łazanek, na pewno Was nie zawiodą, a samo wykonanie nie zajmie zbyt wiele czasu.

Ja robiłam porcję dla
trzech osób, ale i tak chyba jeszcze zostanie :)1 szklanka
mąki1
jajko3 łyżki
wodyszczypta
soliNa stolnicy wysypujemy kopiec z
mąki, do środka wbijamy
jajko i szczyptę
soli. Ja
wodę dodaję stopniowo podczas zarabiania ciasta. Nie może wyjść ani zbyt "rozlazłe", ani za suche. Ciasto odkładam na 10 - 15 minut, po czym dzielę na kawałki i rozwałkowuję na cienkie fragmenty. Następnie za pomocą noża kroję na małe romby. Odstawiam do przesuszenia. Można zrobić je kilka dni wcześniej, ja swoje zrobiłam dzisiaj, a ugotuję w Wigilię. Gotujemy w osolonej wodzie tak jak
makaron kupny - wkładamy do wrzątku. Ja sprawdzam wyławiając kluseczkę, czy już jest dobra:) Smacznego!