ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeśli nigdy nie robiliście domowego makaronu, Święta to idealny moment na ten "pierwszy raz". Zwłaszcza, że jak się okazuje, nie jest to wcale takie trudne! Polecam Wam zrobienie samemu łazanek, na pewno Was nie zawiodą, a samo wykonanie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Ja robiłam porcję dla trzech osób, ale i tak chyba jeszcze zostanie :)
1 szklanka mąki
1 jajko
3 łyżki wody
szczypta soli
Na stolnicy wysypujemy kopiec z mąki, do środka wbijamy jajko i szczyptę soli. Ja wodę dodaję stopniowo podczas zarabiania ciasta. Nie może wyjść ani zbyt "rozlazłe", ani za suche. Ciasto odkładam na 10 - 15 minut, po czym dzielę na kawałki i rozwałkowuję na cienkie fragmenty. Następnie za pomocą noża kroję na małe romby. Odstawiam do przesuszenia. Można zrobić je kilka dni wcześniej, ja swoje zrobiłam dzisiaj, a ugotuję w Wigilię. Gotujemy w osolonej wodzie tak jak makaron kupny - wkładamy do wrzątku. Ja sprawdzam wyławiając kluseczkę, czy już jest dobra:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/12/domowy-makaron-azanki-idealne-do-zupy.html