Wykonanie
Od zawsze moja Mama robiła kładzione kluseczki jako dodatek do gulaszy, bitek w sosie, czy nawet podsmażonej
cebulki ze skwarkami. Kładzione kluseczki to chyba coś tak łatwego, że każdy sobie poradzi a zawsze jakaś odmiana.Kładzione kluseczki (porcja na 2 osoby)2 szklanki
mąki3/4 szklanki
wody1
jajkosólWsypujemy
mąkę do miski, wbijamy
jajko i dolewamy po trochu
wodę stale mieszając i rozcierając grudki(czasem trzeba dosypać troszkę
mąki albo dolać
wody żeby ciasto nie było za wodniste lub zbyt zwarte - wczoraj usiłowałam właśnie złapać proporcje i te są najbliższe ideału). Masę należy posolić, powiedzmy spora szczyptę. Kiedy masa będzie gładka i kleiście gęsta, zaczynamy wykładać łyżką kluseczki do gotującej się osolonej wrzącej
wody. Ja robię tak, że nabieram łyżką masę i zanurzam łyżkę we wrzątku i kluseczka spada do
wody, ale można robić to przy pomocy dwóch łyżek - jedną zrzucać kluseczki z drugiej. Gotujemy aż kluseczki wypłyną i jeszcze 5 minut.