Wykonanie
Święta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym
makaronem. Domowy
makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach.Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki
makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż
makaron kupny.Składniki:400 g
mąki3
jaja5-8 łyżek gorącej
wodyszczypta
soliWykonanie:
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z
solą, dodać
jajka i połowę
wody, zarobić ciasto. W razie potrzeby dodać resztę
wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.Można przygotować ciasto ale nie jest to konieczne. Miskę rozgrzać nalewając do niej wrzątek. Ciasto przykryć miską i poczekać aż miska ostygnie.Ciasto podzielić na porcje, w razie potrzeby można podsypać pod nie
mąkę i bardzo cienko rozwałkować. Sęki stolnicy powinny prześwitywać przez ciasto. Rozwałkowane ciasto rozwiesić by trochę przeschło.Ciasto rozłożyć na stolnicy, posypać
mąką, zwinąć i pokroić na
nitki o dowolnej grubości. Można też do krojenia użyć maszynki do krojenia
makaronu.Gotowy
makaron ugotować wrzucając go na wrzącą osoloną
wodę. Długość gotowania zależy od grubości
makaronu. Po ugotowaniu i odcedzeniu należy go przepłukać zimną
wodą bo inaczej się poskleja.Jeśli suszymy
makaron należy go dokładnie posypać
mąką i rozrzucić w ciepłym miejscu. Dobrze wysuszony
makaron można przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach.