ßßß Cookit - przepis na Kluski "rzucane"

Kluski "rzucane"

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kluski te w moim domu zwane są "chmurkami " :) Pasują do karczku w sosie , do sosu pieczarkowego i wielu innych jakie lubimy. Można je zrobić , gdy w domu właśnie braknie makaronu, do sklepu daleko , a mamy tylko mąkę i jedno jajko :) Spróbujmy..Nie należy tylko brać na łyżkę za wiele ciasta ,bo kluski podczas gotowania urosną.Co niektóre osoby już o tym wiedzą, ale robią inaczej. Widać lubią DUŻE kluski :) :) Z tej ilości mąki kluseczek ugotujemy spokojnie na 3 ...głodne osoby.
Składniki:
10 łyżek kopiastych mąki
1 jajko
woda ok.1 szklanki
sól
Mąkę wsypać do takiego naczynia , by było łatwo z niego wygarniać ciasto łyżką
Do 2- 2,5 l. garnka wlać wode i gotować,posolić
Wbić jajko do mąki (lepiej wcześniej roztrzepać je w garnuszku i dopiero wlać do mąki)
Posolić i energicznie wymieszać łyżką
Teraz stopniowo wlewać wodę i ciągle mieszać
Uważać by ciasto nie zrobić za rzadkie , bo nie będzie dobrze je "rzucać" na wodę (wtedy dosypać jeszcze mąki)
Gdy woda będzie wrzeć , wrzucać łyżką po odrobinie ciasta,( maczać za każdym razem łyżkę w wodzie) -przeciągając łyżką po miseczce tak by je oderwać od całości i wrzucać na wodę
Gotować do wypłynięcia wszystkich klusek -mieszać podczas gotowania.
A tak wygląda wyrobione surowe ciasto przed gotowaniem
Takie proste w wykonaniu kluski smakują również ze "skwareczkami" przesmażonymi z cebulą.Na pewno warto nauczyć się je robić .Surówka z kukurydzą jest do nich w sam raz. :)
A może zjeść po prostu na słodko....
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2012/03/kluski-rzucane.html