Wykonanie
Kluski te w moim domu zwane są "chmurkami " :) Pasują do karczku w sosie , do
sosu pieczarkowego i wielu innych jakie lubimy. Można je zrobić , gdy w domu właśnie braknie
makaronu, do sklepu daleko , a mamy tylko
mąkę i jedno
jajko :) Spróbujmy..Nie należy tylko brać na łyżkę za wiele ciasta ,bo kluski podczas gotowania urosną.Co niektóre osoby już o tym wiedzą, ale robią inaczej. Widać lubią DUŻE kluski :) :) Z tej ilości
mąki kluseczek ugotujemy spokojnie na 3 ...głodne osoby.Składniki:10 łyżek kopiastych
mąki1
jajkowoda ok.1 szklanki
sólMąkę wsypać do takiego naczynia , by było łatwo z niego wygarniać ciasto łyżkąDo 2- 2,5 l. garnka wlać
wode i gotować,posolićWbić
jajko do
mąki (lepiej wcześniej roztrzepać je w garnuszku i dopiero wlać do
mąki)Posolić i energicznie wymieszać łyżkąTeraz stopniowo wlewać
wodę i ciągle mieszaćUważać by ciasto nie zrobić za rzadkie , bo nie będzie dobrze je "rzucać" na
wodę (wtedy dosypać jeszcze
mąki)Gdy
woda będzie wrzeć , wrzucać łyżką po odrobinie ciasta,( maczać za każdym razem łyżkę w wodzie) -przeciągając łyżką po miseczce tak by je oderwać od całości i wrzucać na
wodęGotować do wypłynięcia wszystkich klusek -mieszać podczas gotowania.A tak wygląda wyrobione surowe ciasto przed gotowaniemTakie proste w wykonaniu kluski smakują również ze "skwareczkami" przesmażonymi z
cebulą.Na pewno warto nauczyć się je robić .Surówka z
kukurydzą jest do nich w sam raz. :)
A może zjeść po prostu na słodko....