Wykonanie
Składniki:2-3 szklanki
mąkiJaja 2 szt.0,5 - 1 szklanka
wody1 łyżeczka
soliJaja,
wodę i
sól mieszamy w misce. Dodajemy
mąkę i mieszamy na gęstą masę.W garnku zagotowujemy
wodę.Sposobów wykonania klusek kładzionych jest kilka. Można na przykład nabierać ciasto na łyżę, drugą łyżką formować kluski i wrzucać na gotującą się
wodę.Ja jednak jestem bardziej leniwy i nie mam tyle cierpliwości, dlatego wykładam część ciasta na deskę, łyżką zmoczoną we wrzątku rozsmarowuję na grubość ok 1 cm, kładę deskę na krawędzi garna i mocząc co jakiś czas łyżkę w wodzie, zsuwam porcje ciasta wprost do wrzątku. Kluchy nie są może takie ładne i równe, ale smakują tak samo dobrze.Po włożeniu porcji klusek, czekam, aż wypłyną i gotuję jeszcze 1-2 minuty, a następnie wyjmuję łyżką cedzakową i przekładam do miski z zimną
wodą.Czynności powtarzam do wyczerpania ciasta. Następnie odcedzam schłodzone kluski.Są świetnym dodatkiem do zup i dań z sosami. Można je również podsmażyć na patelni ze skwarkami z
boczku.