Wykonanie
Jeśli mamy czas i oczywiście chęci to polecam zrobienie swojego
makaronu, który nawet jeśli trochę nam się nie uda, to i tak jest smaczniejszy niż kupny. Możemy zrobić z niego drobne kluseczki, takie grubsze jak wstążki albo na takie zupełnie szerokie, które nadadzą się do wigilijnej potrawy- łazanki z
makiem.Składniki:2 szklanki
mąki1
jajkowoda,
sólPrzygotowanie :
Mąkę wsypujemy na stolnicę w formie kopczyka i robimy w nim dołekDo utworzonego dołka wbijamy umyte
jajko i dodajemy szczyptę
soliJa łączę składniki jak najdłużej nożemW trakcie tego wyrabiania dodaję przegotowanej , letniej
wodyZ
wodą bardzo ostrożnie , bo ciasto musi
mieć konsystencje ścisłą , ale niezbyt kleistąPo dodaniu
wody ( u mnie było to mniej niż pól szklanki ) ciasto wyrabiam już rękomaWyrabiamy tak długo ( podsypując
mąką ) , aż składniki doskonale się połączą , a ciasto uzyska sprężystość ( ugniatamy je w kulkę jak na zdjęciu )Kiedy już takie uzyskamy , dzielimy ciasto na mniejsze części i każdą oddzielnie podsypując często
mąką wałkujemy na cienkie placuszkiZostawiamy je na czystych ściereczkach lub stolnicy na tak długo , aż podeschnąDopiero wtedy kroimy je na długie wąskie ( około 3 -4 cm.) paski i kładąc jeden na drugi ( wpierw podsypane trochę
mąką ) tniemy jak najcieniej na kluseczkiJeśli nie ugotujemy wszystkich jednego dnia , to nadmiar po WYSCHNIĘCIU przechować można w słoju.