Wykonanie
Lubicie kluchy, kluseczki, klusunie?:-) My uwielbiamy, stąd pewnie sama jak klucha wyglądam;) A jedliście kiedyś szpecle? Mimo swej obcojęzycznej nazwy są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Jak nie mam dodatku do sosu, to one wychodzą najprędzej. Najbardziej lubiane są przez dzieci.Szpecle - potrawa mączna kuchni południowych Niemiec i kuchni tyrolskiej.
Składniki (na 1 osobę):100 g
mąki,1
jajko,50 ml
wody,szczypta
soli.Przygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki ciasta. Konsystencja powinna być jak gęstej
śmietany. Gotujemy w garnku
wodę z dodatkiem
soli. Na gotującą
wodę wrzucamy kluski. Są 2 sposoby. Albo używamy klusecznika (specjalnej tarki, przez którą przecieramy nasze kluski), albo nakładamy na deskę i odcinamy nożem cienkie paseczki. Po wypłynięciu szpecli na wierzch odcedzamy. Podajemy ze
serem, skwarkami lub z sosem. U mnie
wieprzowina (polędwiczka) z
grzybami była tu dodatkiem (taka jak ta).