Wykonanie
Na rynku jest duży wybór gotowych
makaronów, ale nic nie zastąpi takiego prawdziwego, domowego
makaronu, przygotowanego ze świeżych
jajek i własnoręcznie zagniecionego. Wiem, że wrzucić
makaron z
torebki jest łatwiej, bo przygotowanie domowego
makaronu zabiera trochę czasu, ale pomimo to warto poświęcić te kilka minut więcej i do świątecznego lub niedzielnego rosołu przygotować takie domowe kluseczki. Są pyszne.
3 szklanki
mąki3
jajka1/4-1/2 szklanki
wodysólMąkę rozsypujemy na blat, robimy wgłębienie w środku i wbijamy w nie
jajka, lekko solimy. Dolewając stopniowo
wody(ilość w zależności od rodzaju użytej
mąki i wielkości
jajek), zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy cienko na obsypanej
mąką stolnicy (w czasie wałkowania, pozostałe części przykrywamy czystą ściereczką). Kroimy na paski, po czym układamy jeden na drugi i siekamy na cienkie paseczki, które lekko obsypujemy
mąką.
Makaron wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną
wodę i chwilę gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na durszlaku. Przelewamy zimną
wodą.