Wykonanie
Dzisiaj kochani zapraszam Was na wspaniałe panini z
awokado,
boczkiem i
kurczakiem . Pyszne, zapiekane panini, a jakie sycące! Na szybki obiad czy na kolację…Taką kanapką na ciepło można się naprawdę najeść.
A oto główny składnik panini,
pszenne pieczywo z dodatkiem semoliny (
mąka durum), upieczone na pszennym zakwasie, a więc znowu piekłam.
Panini to znane włoskie zapiekane kanapki. Można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie…Przepis na
pszenny chleb na pszennym zakwasieSkładniki: na 8 podłużnych
chlebków lub 16
bułek700 g
mąki pszennej chlebowej200 g semoliny (durum)300 g pszenny zakwas10 g
drożdży, świeżych3 łyżeczki
soli2 łyżki melasy lub łyżka
miodu500 – 600 ml
wodyWykonanie:Rozpuść
drożdże w 500 ml
wody. Dodaj melasę i pszenny zakwas, a następnie obie
mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Ja zawsze używam asystenta kuchennego najpierw na wolnych obrotach przez 5- 7 minut. Zagniatanie ręczne będzie więc nieco wydłużone.Teraz dodaj
sól i resztę
wody jeśli jest taka konieczność. Ciasto
chlebowe musi być miękkie, lekko klejące, ale podczas wyrastania stake się ono bardzo elastyczne, na skutek pochłoniętej
wody.Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej
olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną
mąką i złóż kilka
razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj i pozostaw tak na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na osiem 200 gramowych
chlebków lub szesnaście 100 gramowych
bułek. Oprósz
chleb mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Włącz piekarnik na termoobieg i 250ºC. Natnij
chleb i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez 5 – 7 minut. Otwórz piekarnik raz podczas pieczenia, przewietrz przez chwilę i zamknij. Skórka
chleba będzie dobrze wypieczona.Ostudż
chleb na drucianej kratce.
Składniki: na 2 panini2 podłużne
chlebki2 dojrzałe
awokadokilka listków świeżej
bazylii100 g
boczku100 g
kurczaka4 plasterki
tostowego sera4 cienkie krążki
czerwonej cebulioliwaWykonanie:Przekrój
chlebki wzdłuż na pół, posmaruj na wierzchu
oliwą.Rozgnieć
awokado widelcem i wymieszaj z pokrojoną
bazylią.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Gotowy
kurczak , u mnie z grilla pokrój w kostkę. Ułóż wszystkie składniki warstwami na kanapce, a na końcu przykryj
cebulą i
serem. Złóż panini i zapiecz w opiekaczu, piekarniku lub na grillowej patelni.Podawaj panini na ciepło.
Polecane przepisyGorące kanapki bologneseKanapki ułatwiają życieZapiekana kanapka z focaccia z
szynką i
cukiniąBruschetta z
awokado na
żytniej bagietcePożywne
bagietki z pulled
pork czyli…