ßßß
A oto główny składnik panini, pszenne pieczywo z dodatkiem semoliny (mąka durum), upieczone na pszennym zakwasie, a więc znowu piekłam.
Panini to znane włoskie zapiekane kanapki. Można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie…Przepis na pszenny chleb na pszennym zakwasieSkładniki: na 8 podłużnych chlebków lub 16 bułek700 g mąki pszennej chlebowej200 g semoliny (durum)300 g pszenny zakwas10 g drożdży, świeżych3 łyżeczki soli2 łyżki melasy lub łyżka miodu500 – 600 ml wodyWykonanie:Rozpuść drożdże w 500 ml wody. Dodaj melasę i pszenny zakwas, a następnie obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Ja zawsze używam asystenta kuchennego najpierw na wolnych obrotach przez 5- 7 minut. Zagniatanie ręczne będzie więc nieco wydłużone.Teraz dodaj sól i resztę wody jeśli jest taka konieczność. Ciasto chlebowe musi być miękkie, lekko klejące, ale podczas wyrastania stake się ono bardzo elastyczne, na skutek pochłoniętej wody.Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj i pozostaw tak na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na osiem 200 gramowych chlebków lub szesnaście 100 gramowych bułek. Oprósz chleb mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.Włącz piekarnik na termoobieg i 250ºC. Natnij chleb i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez 5 – 7 minut. Otwórz piekarnik raz podczas pieczenia, przewietrz przez chwilę i zamknij. Skórka chleba będzie dobrze wypieczona.Ostudż chleb na drucianej kratce.
Składniki: na 2 panini2 podłużne chlebki2 dojrzałe awokadokilka listków świeżej bazylii100 g boczku100 g kurczaka4 plasterki tostowego sera4 cienkie krążki czerwonej cebulioliwaWykonanie:Przekrój chlebki wzdłuż na pół, posmaruj na wierzchu oliwą.Rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z pokrojoną bazylią.Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Gotowy kurczak , u mnie z grilla pokrój w kostkę. Ułóż wszystkie składniki warstwami na kanapce, a na końcu przykryj cebulą i serem. Złóż panini i zapiecz w opiekaczu, piekarniku lub na grillowej patelni.Podawaj panini na ciepło.
Polecane przepisyGorące kanapki bologneseKanapki ułatwiają życieZapiekana kanapka z focaccia z szynką i cukiniąBruschetta z awokado na żytniej bagietcePożywne bagietki z pulled pork czyli…