ßßß Cookit - przepis na Panini z awokado boczkiem i kurczakiem

Panini z awokado boczkiem i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj kochani zapraszam Was na wspaniałe panini z awokado, boczkiem i kurczakiem . Pyszne, zapiekane panini, a jakie sycące! Na szybki obiad czy na kolację…Taką kanapką na ciepło można się naprawdę najeść.
A oto główny składnik panini, pszenne pieczywo z dodatkiem semoliny (mąka durum), upieczone na pszennym zakwasie, a więc znowu piekłam.
Panini to znane włoskie zapiekane kanapki. Można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie…
Przepis na pszenny chleb na pszennym zakwasie
Składniki: na 8 podłużnych chlebków lub 16 bułek
700 g mąki pszennej chlebowej
200 g semoliny (durum)
300 g pszenny zakwas
10 g drożdży, świeżych
3 łyżeczki soli
2 łyżki melasy lub łyżka miodu
500 – 600 ml wody
Wykonanie:
Rozpuść drożdże w 500 ml wody. Dodaj melasę i pszenny zakwas, a następnie obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Ja zawsze używam asystenta kuchennego najpierw na wolnych obrotach przez 5- 7 minut. Zagniatanie ręczne będzie więc nieco wydłużone.
Teraz dodaj sól i resztę wody jeśli jest taka konieczność. Ciasto chlebowe musi być miękkie, lekko klejące, ale podczas wyrastania stake się ono bardzo elastyczne, na skutek pochłoniętej wody.
Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj i pozostaw tak na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na osiem 200 gramowych chlebków lub szesnaście 100 gramowych bułek. Oprósz chleb mąką, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Włącz piekarnik na termoobieg i 250ºC. Natnij chleb i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez 5 – 7 minut. Otwórz piekarnik raz podczas pieczenia, przewietrz przez chwilę i zamknij. Skórka chleba będzie dobrze wypieczona.
Ostudż chleb na drucianej kratce.
Składniki: na 2 panini
2 podłużne chlebki
2 dojrzałe awokado
kilka listków świeżej bazylii
100 g boczku
100 g kurczaka
4 plasterki tostowego sera
4 cienkie krążki czerwonej cebuli
oliwa
Wykonanie:
Przekrój chlebki wzdłuż na pół, posmaruj na wierzchu oliwą.
Rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z pokrojoną bazylią.
Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Gotowy kurczak , u mnie z grilla pokrój w kostkę. Ułóż wszystkie składniki warstwami na kanapce, a na końcu przykryj cebulą i serem. Złóż panini i zapiecz w opiekaczu, piekarniku lub na grillowej patelni.
Podawaj panini na ciepło.
Polecane przepisy
Gorące kanapki bolognese
Kanapki ułatwiają życie
Zapiekana kanapka z focaccia z szynką i cukinią
Bruschetta z awokado na żytniej bagietce
Pożywne bagietki z pulled pork czyli…
Źródło:http://codojedzenia.pl/panini-z-awokado-boczkiem-i-kurczakiem