Wykonanie
Kolejna wariacja na temat
chleba cukiniowegoMoje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos, której to
chleb z
cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony
chleb cukiniowy TU .Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem
pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w
chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje świeżość.Poniższa propozycja przewiduje dodatek
pora - smętny leżakował mi w lodówce i stwierdziłam:
czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek:300g
maki pszennej150g
mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki suchych
drożdży (7g)180 ml ciepłej
wody3 łyżeczki płynnego
miodu - u mnie ciemny, gryczany1 łyżka
oliwy z oliwek +
oliwa do posmarowania
chleba przed pieczeniem1 łyżeczka
soli do ciasta + 1 łyżeczka
soli do zasypania
cukinii75g
cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku50g
pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z
wodyulubione
przyprawy - u mnie po łyżce
ziół prowansalskich i
przyprawy greckiej
Do dużej miski przesiać przez sitko
mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto
chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać
sól,
miód,
drożdże suche,
oliwę,
przyprawy i stopniowo
wodę.Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi objętość .
Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą
wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką,
doda ona koloru chlebowi . Posolić 1 łyżeczką
soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok.
Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą
woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta
chlebowego dodać mocno odciśnięte
cukinię i
pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta.Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować
oliwą i obsypać
kaszą manną -
kasza manna jest tu lepsza niż
bułka tarta,
zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do
bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem
chleb naciąć kilka
razy z wierzchu
ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować
oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min.Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli
chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia.