ßßß
Moje pierwsze podejście do tego rodzaju wypieku było za sprawą konhambos, której to chleb z cukinią zainspirował mnie do podobnego wypieku - zielony chleb cukiniowy TU .Od tego czasu zachwyciłam się tym rodzajem pieczywka. Warzywa - dość nietypowy dodatek w chlebie... Kto by pomyślał?... Wychodzi jednak pulchny, miękki i niesamowicie smaczny oraz długo zachowuje świeżość.Poniższa propozycja przewiduje dodatek pora - smętny leżakował mi w lodówce i stwierdziłam: czemu nie? Efekt wyszedł rewelacyjny! Smak jest intensywniejszy, a miąższ bardziej miękki. Eksperyment wart powtórzenia! :)Składniki na 1 okrągły bochenek:300g maki pszennej150g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki suchych drożdży (7g)180 ml ciepłej wody3 łyżeczki płynnego miodu - u mnie ciemny, gryczany1 łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wodyulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej
Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę - w ten sposób się ją napusza i wtłacza więcej powietrza, ciasto chlebowe wtedy lepiej wyrasta . Dodać sól, miód, drożdże suche, oliwę, przyprawy i stopniowo wodę.Zagnieść na elastyczne ciasto - leniwiec kuchenny może tu zamiast rąk użyć miksera koniecznie z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi objętość .Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi . Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok. Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno odciśnięte cukinię i pora. Krótko zagnieść, wgniatając warzywa do środka ciasta.Okrągłą tortownicę - średnica 22cm - wysmarować oliwą i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.Tuż przed pieczeniem chleb naciąć kilka razy z wierzchu ostrym nożem - u mnie akurat w krzyż - i posmarować oliwą - w trakcie pieczenia powstanie wtedy błyszcząca skórka . Wstawić do nagrzanego do 220C piekarnika i piec ok. 25-30min.Piec na dolnym poziomie w opcji góra-dół (bez termoobiegu) - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową . Po upieczeniu wyjąć na metalowa kratkę do ostudzenia.


