ßßß Cookit - przepis na Chleb tostowy

Chleb tostowy

nazwa

Wykonanie

Dawno nie piekłam chleba tostowego..I oto proszę..i jak to u mnie czasem bywa brak zdjęcia głównego...Przepis zaczerpnięty Pracowni wypieków.
20 g świeżych drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka golden syrup lub miodu
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
60 g semoliny
350 g mąki pszennej
Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać wodę, miód, syrop, oliwę i sól.Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Można zagnieść je również mikserem, najlepiej przy pomocy haka.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Formę keksową (o długości 26 cm) posmarować oliwą lub masłem. Wysypać tartą bułką/otrębami/makiem.Przełożyć ciasto, wierzch obsypać płatkami soli (opcjonalnie). Odstawić, by jeszcze podrosło (ok. 30 minut).Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić chleb i piec ok. 30-35 minut.Ostudzić na kuchennej kratce.
Chleb dołączam do lipcowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach"
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/07/1380-chleb-tostowy.html