Wykonanie
Dawno nie piekłam
chleba tostowego..I oto proszę..i jak to u mnie czasem bywa brak zdjęcia głównego...Przepis zaczerpnięty Pracowni wypieków.
20 g świeżych
drożdży250 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
miodu1 łyżeczka golden
syrup lub
miodu50 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli60 g semoliny350 g
mąki pszennejDrożdże wkruszyć do miseczki, dodać
wodę,
miód,
syrop,
oliwę i
sól.Dodać
mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Można zagnieść je również mikserem, najlepiej przy pomocy haka.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić do wyrastania na ok. 40 minut.Formę keksową (o długości 26 cm) posmarować
oliwą lub
masłem. Wysypać tartą bułką/otrębami/makiem.Przełożyć ciasto, wierzch obsypać
płatkami soli (opcjonalnie). Odstawić, by jeszcze podrosło (ok. 30 minut).Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić
chleb i piec ok. 30-35 minut.Ostudzić na kuchennej kratce.
Chleb dołączam do lipcowej listy Wisełki : "Na zakwasie i na drożdżach"