Wykonanie
W domu ponownie zapachniało
chlebem. Chrupiąca skórka,niezwykły aromat i obłędny smak.500 g
mąki pszennej, 2 łyżkipłynnego
miodu, 50 g
drożdży,280 ml
wody, 2 łyżki
musztardyfrancuskiej, łyżeczka
cukru,płaska łyżka
soli, 2 łyżki
oliwy.
Drożdże wymieszałam z
cukrem i łyżką ciepłej
wody. Odstawiłamdo wyrośnięcia.
Mąkę przesiałam i umieściłam w dużej misce.Wlałam
oliwę i
miód. Dodałam
musztardę,
sól i stopniowo wlewając
wodę zaczęłam mieszać drewnianą łyżką.Wlałam zaczyn, chwilę ugniatałam w misce po czym przełożyłam ciasto na stolnicę. Wyrobiłam porządnie, przełożyłam z powrotem do miski,odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłamje szybko raz jeszcze i przełożyłam do prostokątnej foremki wysmarowanej
masłem. Zostawiłam w ciepłym miejscu, by ciasto ponownie wyrosło.Piekłam około 40 minut w temperaturze 180°C.Smacznego :)