ßßß Cookit - przepis na Chleb z miodem i musztardą

Chleb z miodem i musztardą

nazwa

Wykonanie

W domu ponownie zapachniało
chlebem. Chrupiąca skórka,
niezwykły aromat i obłędny smak.
500 g mąki pszennej, 2 łyżki
płynnego miodu, 50 g drożdży,
280 ml wody, 2 łyżki musztardy
francuskiej, łyżeczka cukru,
płaska łyżka soli, 2 łyżki oliwy.
Drożdże wymieszałam z cukrem i łyżką ciepłej wody. Odstawiłam
do wyrośnięcia. Mąkę przesiałam i umieściłam w dużej misce.
Wlałam oliwę i miód. Dodałam
musztardę, sól i stopniowo wlewając wodę zaczęłam mieszać drewnianą łyżką.
Wlałam zaczyn, chwilę ugniatałam w misce po czym przełożyłam ciasto na stolnicę. Wyrobiłam porządnie, przełożyłam z powrotem do miski,
odstawiłam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość zagniotłam
je szybko raz jeszcze i przełożyłam do prostokątnej foremki wysmarowanej
masłem. Zostawiłam w ciepłym miejscu, by ciasto ponownie wyrosło.
Piekłam około 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/03/chleb-z-miodem-i-musztarda.html