Wykonanie
Lista składników750 g
mąki pszennej 30 g świeżych
drożdży 1 łyżeczka
cukru 500 ml ciepłej
wody, ale nie gorąca 1 łyżka
oliwy z oliwek 1 łyżka
soli 1/3 szklanki mieszanych ziaren, niekoniecznieWykonanie tego
chlebka jest niezwykle proste.
Chleb wyszedł super. Polecam bardzo.

Ciasto – do wysokiej dużej miski w kruszyć
drożdże, dodać
sól,
cukier. Wlać letnią
wodę, wymieszać.
Drożdże muszą się dokładnie wymieszać. Następnie dodać
mąkę,
olej, mieszankę ziaren i wymieszać dużą drewnianą łyżką.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić. Ciasto na
chleb musi powoli sobie rosnąć przez całą noc. Następnego dnia wyjąć ciasto z miski, zagnieść jak każde
ciasto drożdżowe.Nie trzeba ugniatać długo tylko trochę napowietrzyć ciasto. Włożyć ciasto do miski o odstawić do ponownego wyrośnięcia, 30 minut powinno wystarczyć.

Pieczenie – do zimnego piekarnika włożyć formę w której będzie się piekł
chleb, ale musi być z przykrywką. Można użyć prostego garnka, żaroodporną formę z przykrywką lub jak takie jak ja.

Formę polać
olejem i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć piekarnik i ustawić 220 C. Jak już piekarnik będzie nagrzany, wyjąć naczynie i włożyć do niego ciasto na
chleb. Zamknąć przykrywkę. Zmniejszyć temperaturę do 200 C i piec 30 minut. Po 30 minutach zdjąć przykrywkę i piec następne 20 minut.


Od
spodu pięknie się upiekł 🙂Wyjąć
chleb z naczynia i położyć na raszkach. Zostawić tak długo aż całkowicie ostygnie.Chlebek jest rewelacyjny. Smacznego.