Wykonanie
            Składniki na 3 średnie 
spody:25 g świeżych 
drożdży lub 1 łyżka suchych (12 g)1,5 szklanki ciepłej 
wodyok. 4 szklanki 
mąki pszennej (niecałe)1 łyżka 
oliwy z oliwek3/4 łyżki 
cukru1,5 łyżeczki 
soliWykonanie:
Drożdże suche rozpuścić w wodzie i odstawić na 5 – 10 minut, a jeśli użyjecie 
drożdży świeżych, najpierw trzeba zrobić rozczyn.
Mąkę przesiewamy, robiąc w niej zagłębienie, do którego wlewamy 
drożdże i 
sól. Ciasto dobrze wyrabiamy pod koniec dodając 
oliwę. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto uderzamy raz pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Dzielimy na 3 równe części. Z nich uformować 
spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.Na spód wyłożyć 
sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 – 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250-260ºC). Ja piekę krócej. 
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.SMACZNEGO !!!