Wykonanie
Pin It
Dziś zapraszam na arabskie
chlebki manakeesh z zaatarem. Podałam je z pastą z
bakłażana, mutabal. Muszę przyznać, że to pyszny duet. Zaatar (za'atar) to
przyprawa, która pochodzi z
krajów arabskich, a w jej skład wchodzi sumak, prażone ziarna
sezamu,
tymianek,
majeranek i
oregano. Moje
chlebki wyszły nieco bardziej puchate, ale przy temperaturach panujących w domu
drożdże po prostu oszalały. Inspiracja tutaj.
Czas przygotowania:Proporcje na 10
chlebkówSkładniki:4 szklanki
mąki pszennej 6502 szklanki
wody* ( w oryginalnym przepisie było mniej
wody, ale moje ciasto było bardzo twarde, więc musiałam dodać jej więcej)40 g
drożdży1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek3 łyżki zaataru
oliwa z oliwek do posmarowania
chlebkówWykonanie:Do miski wsypujmy
mąkę, na środku robimy dołek, wlewamy szklankę
wody, dodajemy pokruszone
drożdże i
cukier. Delikatnie mieszamy, żeby
drożdże rozpuściły się w wodzie, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałą
wodę i
sól. Wyrabiamy przy pomocy miksera przez 6-7 minut. Pod koniec dodajemy
oliwę i dalej wyrabiamy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.Po tym czasie ciasto wykładamy na omączony blat, dzielimy na 10 równych części i z każdej formujemy okrągły placek o grubości ok. 3 mm. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy
oliwą i posypujemy
przyprawą. Można też najpierw
oliwę wymieszać z
przyprawą i później pomalować nią placki.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy
chlebki przez około 10 minut.