Wykonanie
Moją przygodę z wypiekami
chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu
chleba -
chleba pszennego.Mimo, że nie przepadam za
białym,
pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczony. Nadaje się na tosty, ale sprawdza się także jako zwykła kanapka.A co najważniejsze nie zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów.Mój debiut uważam za udany i jak tylko czas pozwoli zabiorę się za kolejny wypiek
chleba, tym razem ciemnego :))
Składniki: na 1
chleb o wadze 900g i średnio wypieczonej skórce1 łyżeczka
oliwy z oliwek260 ml
wody1
jajko1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli550 g
mąki pszennej (typ 550)14 g świeżych
drożdży lub 7 g
drożdży suchychWykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny w podanej kolejności: najpierw składniki mokre,
potem suche, na końcu
drożdże. Maszynę ustawiamy na podstawowy program mieszania i pieczenia
chleba. Po upieczeniu wyjmujemy mieszadła i studzimy
chleb na kratce kuchennej.