ßßß Cookit - przepis na CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU

CHLEB PSZENNY Z AUTOMATU

nazwa

Wykonanie

Moją przygodę z wypiekami chleba w automacie rozpoczęłam od najprostszego typu chleba - chleba pszennego.
Mimo, że nie przepadam za białym, pszennym pieczywem, muszę przyznać,że chlebek wyszedł bardzo smaczny. Miękki, puszysty, ale dobrze wypieczony. Nadaje się na tosty, ale sprawdza się także jako zwykła kanapka.
A co najważniejsze nie zawiera żadnych polepszaczy, ani konserwantów.
Mój debiut uważam za udany i jak tylko czas pozwoli zabiorę się za kolejny wypiek chleba, tym razem ciemnego :))
Składniki: na 1 chleb o wadze 900g i średnio wypieczonej skórce
1 łyżeczka oliwy z oliwek
260 ml wody
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
550 g mąki pszennej (typ 550)
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny w podanej kolejności: najpierw składniki mokre, potem suche, na końcu drożdże. Maszynę ustawiamy na podstawowy program mieszania i pieczenia chleba. Po upieczeniu wyjmujemy mieszadła i studzimy chleb na kratce kuchennej.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/05/chleb-pszenny-z-automatu.html