Wykonanie
Wróciliśmy niedawno ze Stambułu. Jedzenie fenomenalne, chciałoby się chociaż w małym stopniu odtworzyć tamtejsze smaki. Wpadł mi w oko przepis ze strony Moje Wypieki na tureckie bajgle, tam sprzedawane z wózków ulicznych. Nie sposób ich nie zauważyć. Przepis znaleziony, simit upieczone :) . Nie wyszły do końca takie jak te w Stambule, ale są bardzo smaczne. Następnym razem bardziej przyłożę się do robienia wałeczków i być może zastosuję metodę moczenia bajgli pokazaną na filmie tutaj . Warto zobaczyć film przed pieczeniem. Najlepsze po wyjęciu z piekarnika. Drugiego dnia też niezłe, ale może nie zjedzone lepiej zamrozić - będą jak świeżo upieczone. Dobre do kanapek, ale i bez dodatków też super! Ciasto wyrabiałam w maszynie do
chleba.
Składniki na ok 12 sztuk:650 g
mąki pszennej250 g letniej
wody100 ml
mleka1
jajko30 ml (2 łyżki)
oliwy z oliwek30 g ((2 łyżki)
cukru (użyłam 1 łyżeczkę )1 łyżeczka
soli12 g (3 łyżeczki)
drożdży suchych lub 24 g
drożdży świeżychdodatkowo1 szklanka
sezamu, podprażonego na suchej patelni do zezłocenia (cały czas mieszamy, pamiętając, że przypalony
sezam będzie gorzki)1/3 szklanki
wody wymieszana z 1 łyżką melasy lub
mioduprzygotowanie
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn *), dodać resztę składników, pod koniec dodają
oliwę. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 10 - 12 równych części, uformować z nich kule. Z każdej kuli rękoma uformować wałeczek długi na 70 cm. Złożyć go na pół , następnie uformować świderek. Złączyć na końcach i odłożyć na blachę wysmarowaną
masłem i oprószoną
mąką. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Przed samym pieczeniem posmarować bajgle
wodą rozrobioną z melasą i oprószyć suto
sezamem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce.W maszynie do
chlebaWszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do
chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu. Smacznego! na 25 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1/4 szklanki letniego
mleka3 łyżki
mąki pszennejDo niedużego garnuszka rozkruszyć
drożdże, zasypać
cukrem. Zalać letnim
mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije
drożdże). Wymieszać do rozpuszczenia
drożdży.Dodać
mąkę, wymieszać, by nie było grudek.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 - 30 minut.Wpis dołączam do majowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba