Wykonanie
Pożywne bułeczki, o lekko
orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:)
(na podstawie "
Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a)ciasto:540g
mąki pszennej300g
wody30g
oliwy z oliwek10g
cukru10g
soli10g
drożdżyponadto:
1
jajosezam i/lub
makWszystkie składniki ciasta połączyć razem. Wyrabiać ręcznie lub mikserem zaopatrzonym w haki do wyrabiania ciasta przez około 8-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste.Ciasto umieści w wysmarowanej
olejem misce, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Formować podłużne bułeczki i układać na blasze oprószonej
mąką. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Bułeczki posmarować roztrzepanym
jajkiem i obficie posypać
makiem i
sezamem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor.