ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej30 g świeżych drożdżypłaska łyżeczka soliłyżka cukru250 ml wody1 łyżka oliwyopcjonalnie: 1 jajko oraz sezam lub mak (ja użyłam kuminu) do posypaniaWykonanie:Drożdże rozpuść w odrobinie wody i zasyp łyżką cukru. Odstaw na kilka minut aż ciasto trochę wyrośnie. Do miski przesiej mąkę i dodaj sól. Gdy drożdże wyrosną dodaj je do mąki. Wlej resztę wody oraz oliwę. Wyrabiaj przez chwilę (ok 10 min.) aż powstanie gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj ściereczką i pozwól mu wyrastać w ciepłym miejscu przez 1-1,5 godz. Po tym czasie wyrób ciasto jeszcze przez chwilę. Formuj małe płaskie placuszki i używając kieliszka zrób w każdym dziurkę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. A w dużym garnku zagotuj wodę. Przez cały czas ma się gotować ale niezbyt intensywnie. Wrzucaj bajgle do wrzątku używając łyżki cedzakowej partiami (nie wrzucaj więcej niż 3 bajgle na jeden raz). Każdego bajgla obgotuj z każdej strony przez ok minutę. Wyjmuj łyżką cedzakową na blachę. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp np. sezamem. Piecz ok 20- 25 minut aż będą rumiane.Smacznego!