Wykonanie
Czytelniczka mojego bloga, Pani Jolanta, przesłała mi przepis na pyszny
chleb. Napisała, że smakuje nieziemsko i wiecie co? Zdecydowanie się z tym zgadzam! Przepis jest bardzo prosty i przyjemny. Mam nadzieję, że Wam przypadnie do gustu :)
Przepis:0,5 kg
mąki pszennejPół szklanki
maki żytniej chlebowej4 g
drożdży suchych1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy z oliwek400 ml ciepłej
wodyJajko do posmarowania
Drożdże wsypujemy do cieplej
wody, lekko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę pszenną mieszamy z żytnią, dodajemy
sól,
cukier i
oliwę z oliwek. Wlewamy
wodę z
drożdżami, wyrabiamy ciasto. Musi być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto i układamy na blaszce (może byc w foremce). Przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy na 190 C. Chlebek smarujemy z wierzchu roztrzepanym
jajkiem i pieczemy w 190 C przez 50-55 minut. Gotowe:)