ßßß Cookit - przepis na Rogale z makiem

Rogale z makiem

nazwa

Wykonanie

Przepis na te rogale znalazłam u Liski . Z tej porcji nie wychodzi zbyt wiele rogalików ale jeśli chcecie mniejsze myślę, że można spróbować uformować małe. Rogaliki sa bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Polecam:)
Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g drożdży świeżych
2 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
mak
Mąkę wymieszać z drożdżami i suchymi składnikami, mieszając, powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Na oprószonym mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm). Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego boku. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem Przełożyć na nią rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.W miseczce wymieszać 4 łyżki wody z 1 łyżeczką cukru pudru i posmarować rogale. Posypać makiem.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki lodu. Piec 20-30 minut.
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Rogale-z-makiem.html