Wykonanie
Przepis na te
rogale znalazłam u Liski . Z tej porcji nie wychodzi zbyt wiele rogalików ale jeśli chcecie mniejsze myślę, że można spróbować uformować małe. Rogaliki sa bardzo smaczne, mięciutkie i puszyste. Polecam:)
Składniki:400 g
mąki pszennej20 g
drożdży świeżych2 łyżki
oliwy1 łyżka
cukru1,5 łyżeczki
soli250 ml
wodymakMąkę wymieszać z
drożdżami i suchymi składnikami, mieszając, powoli wlewać
wodę i
oliwę. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta. Na oprószonym
mąką blacie położyć ciasto, dłonmi lub wałkiem rozpłaszczyć je na okrąg (grubości 1-2 cm).
Ostrym nożem zrobić w okręgu 3 nacięcia tak, by powstało 6 kawałków ciasta. Każdy kawałek zwijać zaczynając od dłuższego
boku. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem Przełożyć na nią
rogale. Odstawic do wyrastania na ok. 30 minut.W miseczce wymieszać 4 łyżki
wody z 1 łyżeczką
cukru pudru i posmarować
rogale. Posypać
makiem.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 st C. Wstawić blachę, jednocześnie wsypując na dno piekarnika kostki
lodu. Piec 20-30 minut.