Wykonanie
300 ml zakwasu żytniego2 szkl
wody4 szkl
maki żytniej1 szkl
mąki żytniej pełnoziarnistej1 szkl
mąki pszennej2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oliwy25g
drożdży1/3 szkl mieszanki ziarenZakwas wlać do miski, dodać 1 szkl
mąki żytniej, w jednej szklance
wody rozpuścić połowę
drożdży i jedną łyżeczkę
cukru. Wymieszać z zakwasem i odstawić na noc.Rano dodać do zaczynu resztę składników,
drożdże rozmieszane w drugiej szkl
wody z
cukrem,
oliwę,
sól,
mąki i ziarna i wyrobić ciasto.Odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie wyjąć ciasto, przegnieść chwilę i umieścić w foremkach wysypanych
otrębami pszennymi.Po godzinie wyrastania w foremkach, piec w temp 175 st ok 40 min.