ßßß
300 ml zakwasu żytniego2 szkl wody4 szkl maki żytniej1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej1 szkl mąki pszennej2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru2 łyżki oliwy25g drożdży1/3 szkl mieszanki ziarenZakwas wlać do miski, dodać 1 szkl mąki żytniej, w jednej szklance wody rozpuścić połowę drożdży i jedną łyżeczkę cukru. Wymieszać z zakwasem i odstawić na noc.Rano dodać do zaczynu resztę składników, drożdże rozmieszane w drugiej szkl wody z cukrem, oliwę, sól, mąki i ziarna i wyrobić ciasto.Odstawić pod ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.Po godzinie wyjąć ciasto, przegnieść chwilę i umieścić w foremkach wysypanych otrębami pszennymi.Po godzinie wyrastania w foremkach, piec w temp 175 st ok 40 min.