ßßß Cookit - przepis na Crusty Hard Rolls

Crusty Hard Rolls

nazwa

Wykonanie

Zazwyczaj piekę chleb, ale zdarza się, że odkryjemy, że w zamrażarce nie ma już żadnego bochenka. Wtedy zabieram się za bułeczki. Te pojawiły się już na kilku blogach, a ostatnio przypomniała o nich Wiosenka . Bardzo dobrze, że przypomniała, bo są przepyszne.
Składniki:
780 g mąki pszennej
500 g letniej wody
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
1 jajko do wysmarowania
kilka łyżek maku do posypania.
Wykonanie:
Cukier, wodę, drożdże i 2 łyżki mąki mieszamy. Odstawiamy na około kwadrans. Do bąblującego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 20 części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po około 30 minutach posmarować jajkiem, posypać makiem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez około 20 minut.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Crusty-Hard-Rolls.html