Wykonanie
Zazwyczaj piekę
chleb, ale zdarza się, że odkryjemy, że w zamrażarce nie ma już żadnego bochenka. Wtedy zabieram się za bułeczki. Te pojawiły się już na kilku blogach, a ostatnio przypomniała o nich Wiosenka . Bardzo dobrze, że przypomniała, bo są przepyszne.
Składniki:780 g
mąki pszennej500 g letniej
wody15 g świeżych
drożdży1 łyżka
cukru2 łyżeczki
soli1
jajko do wysmarowaniakilka łyżek
maku do posypania.
Wykonanie:
Cukier,
wodę,
drożdże i 2 łyżki
mąki mieszamy. Odstawiamy na około kwadrans. Do bąblującego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Miskę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 20 części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Po około 30 minutach posmarować
jajkiem, posypać
makiem i naciąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez około 20 minut.