Wykonanie
Uwielbiam
łososia w każdej postaci, więc kanapki z łososiowym tatarem to coś w moim guście. Takie mini kanapki świetnie pasują do zimnego bufetu. Kombinację z
łososia,
kaparów i
buraczków umieściłam na kawałkach duńskiego
żytniego chleba . Polecam ciemny
chleb żytni, bo zdrowszy, a poza tym (w razie czego) nie będzie widać na nim buraczanych plam, które zeszpeciły widok tak pięknych kanapek, jeśli byłyby zrobione na
białym pieczywie.

Pyszne kanapeczki, kęsy na raz, które można zjeść
między jednym a drugim tańcem…oj, będziemy tańczyć całą noc!

Większość z Was pewnie już ma ułożone sylwestrowe menu. Dla tych, którzy jeszcze poszukują polecam prosty przepis na zapiekane
daktyle, które można jeść na gorąco i na zimno. Dla smakoszy
krewetek i szwedzkiej kuchni polecam mini kanapki z
krewetkami . Faszerowane
ogórki to kolejny prosty przepis, który można sklecić na poczekaniu.Nie zapomnijcie o francuskim cieście, które ja mam zawsze pod ręką. Z
francuskiego ciasta można wyczarować niesamowicie wiele przekąsek, choćby taką jak ta przekąska z
kozim serem i
gruszką czy ta szybka przekąska z obiadowych resztek.

Składniki: na około 40 mini kanapek300 g fileta z
łososia, mrożonego przez 3 doby50 ml posiekanych
kaparów3 łyżki drobno posiekanej
czerwonej cebuli6 łyżek
buraczków z
octu, pokrojonych w małą kosteczkę2
żółtka1łyżka ostrej
musztardy, u mnie francuska1 łyżeczka
soli, lub wedle smaku
czarny pieprz do smakuDodatkowo100 g philadephia
serka lub innego
kremowego twarożku5 kromek
żytniego chlebaświeży
szczypior lub
koper do dekoracjiWykonanie:Rozmroź
łososia i posiekaj bardzo drobno. Ja
skrobię łososia bardzo
ostrym nożem, a
potem jeszcze siekam.Dodaj pokrojone
buraczki,
kapary i
cebulę.Wymieszaj
musztardę z
żółtkami dopraw
solą i
pieprzem i dodaj do reszty składników.Wymieszaj dokładnie
sałatkę.Cienkie kromki
żytniego chleba pokrój na małe porcje. Nawet nie odcięłam skórki, bo tak ładnie rustykalnie. Posmaruj każdy kawałeczek
chlebka serkiem,
potem ułóż łyżeczkę łososiowego tatara, a następnie udekoruj
koperkiem lub
szczypiorkiem.Polecane przepisy
Sałatka z
wędzonego łososia i
rakówPrzekąska z
łososiem i
awokado na
ziołowych gofrachZimna przekąska z
krewetekZapiekane
daktyle z
serem chèvreZimna przekąska z grillowanej
cukinii