Wykonanie
Czasem nie chce mi się gotować ani piec......Czasem mam ochotę na śmieciowe jedzenie.....Wtedy walczę...z ciemną stroną mocy.......Często zwyciężam, czasami jednak poddaję się w przedbiegach. Też tak macie? Co wtedy ląduje w Waszych buziach???Czasami
musli jem na śniadanie, obiad i kolację.......na szczęście mi smakuje;)Albo gdy w lodówce składników niewiele, a ma się ochotę na coś naprawdę dobrego, i prostego zarazem.....W mojej lodówce zaległy
cukinie i paczuszka
wędzonego łososia, więc
czemu by nie......?
2-3 średnie
cukinie100 g
wędzonego łososiakilka łyżek
serka kremowego (typu ''Philadelphia'')
szczypiorekświeżo mielony
czarny pieprzsólodrobina
oliwyCukinie umyć i pokroić wzdłuż na plastry grubuści ok. 5 mm. Lekko posmarować
oliwą, delikatnie oprószyć
solą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.10-15 min (aż zmiękną); w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę.(Można też podpiec
cukinie na grillu lub patelni grillowej.)Podpieczone plastry przestudzić.Każdy plaster posmarować cienko
serkiem kremowym, na to ułożyć kawałki
łososia, posypać
pieprzem, zawinąć w rulonik i przewiązać gałązką szypiorku.Ułożyć na półmisku i schłodzić w lodówce.Przed podaniem posypać świeżo zmielonym
pieprzem.