Wykonanie

Czy lubicie
krewetki na zimno?Jeśli tak to zachęcam do przygotowania szybkiej i prostej przekąski :)W dzisiejszej
sałatce „bohaterkami” są
krewetki na zimno w towarzystwie
awokado,
wędzonego łososia, prażonych pestek dyni i lekkiego sosu na bazie
jogurtu.Przepis pochodzi z książki „Dieta z Indeksem Glikemicznym. 100 najlepszych przepisów na potrawy bez
cukru i szybkich węglowodanów”, Ola Lauritzson i Ulrika Davidsson (Rea)Składniki : (4 porcje)100 g obranych
krewetek, im większe tym lepsze (u mnie surowe Black Tiger, obsmażone na 2 łyżkach
oliwy)100 g
wędzonego łososia1
awokadosos:2 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka
majonezu1/2 łyżeczki
musztardy1 łyżeczka posiekanego
szczypioru1 łyżeczka posiekanego
kopru (ja nie dałam)
sól i
pieprzdo podania:2 łyżki uprażonych na suchej patelni pestek dyni

Wykonanie:Wymieszać składniki sosu i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Ugotowane/usmażone i wystudzone
krewetki wymieszać z pokrojonym na kawałki
wędzonym łososiem oraz pokrojonym w kostkę
awokado. Dodać sos i delikatnie zamieszać. Rozłożyć do 4 pucharków. Każdą porcję udekorować uprażonymi
pestkami z dyni.Uwaga:Ze względu na szybko zmieniające kolor (ciemniejące)
awokado,
sałatkę należy przygotować bezpośrednio przed podaniem!Smacznego :)