Wykonanie
Rolada szpinakowa z
łososiem to jedno z dań, które przygotowałam na urodziny mojego
męża. Od dawna zamierzałam się na ten przepis, ale jakoś zawsze mi uciekał z głowy. W końcu się zdecydowałam i nie żałuję, bo rolada szpinakowa to pyszne i wystawne danie. W sam raz na urodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno, bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję.

Składniki:Spód
szpinakowy400 g
szpinaku, świeżego2 ząbki
czosnku2 łyżki
kopru4
jajka400 ml
mleka150 g
mąki3 łyżki rozpuszczonego
masła1 łyżka
oleju1 łyżeczka
soli150 g
wędzonego łososia200 g
sera philadephia

Pokrój
szpinak bardzo drobno i podsmaż na
maśle i
oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę
czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj
mleko,
jajka i
mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty
szpinak,
koper, dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj. Formę o
boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz naleśnik przez około 25 – 30 minut. Wyjmij i ostudź lekko, po czym oderwij od papieru i zroluj. Kiedy naleśnik przestygnie, rozwiń go. Posmaruj naleśnik
serkiem, a na nim ułóż plastry
łososia.
Zwiń ponownie w rulon,
owiń w folię i wstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój roladę przed podaniem.Polecane przepisyTort
krewetkowo łososiowy ala cheesecakeTerrina z
dorsza i
łososia i
szafranowy sos na zimnoKanapka zapiekanka z
jajkiem i
łososiemPrzekąska z
łososiem i
awokado na
ziołowych gofrach