ßßß
Naleśniki ze szpinakiem (przepis na ok 10 naleśników)350 g szpinaku mrożonego, w brykietach1 duży ząbek czosnku(można dodać więcej, będą bardziej czosnkowe)1 łyżka masła65 g wędzonego sera żółtego, startego na tarce100 g serka philadelphiasól i pieprz do smakunaleśniki:1 szklanka mleka1 szklanka wody2 jajka1 1/2 szklanki mąki1 łyżka olejuszczypta soliPrzygotowujemy naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na ok pół godziny.W międzyczasie przygotowujemy farsz.Szpinak podgrzewamy na patelni, aż się rozmrozi i woda lekko odparuje, dodajemy masło, chwilę smażymy, po czym dodajemy czosnek i smażymy jeszcze ok 30 sekund. Zdejmujemy z ognia, dodajemy starty ser i serek kremowy i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Smażymy naleśniki. Na usmażony naleśnik nakładamy farsz i dowolnie zwijamy. Naleśniki podsmażamy na maśle na patelni lub zapiekamy, z odrobiną masła na wierzchu, w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 10 minut.