Wykonanie
Naleśniki ze
szpinakiem bardzo lubię, ale robię je stanowczo za rzadko. Przygotowanie jest proste i nie jest aż tak czasochłonne jakby się mogło wydawać. Naleśnik z takim farszem jest nie tylko zdrowy, ale naprawdę bardzo smaczny.
Szpinak połączyłam z dwoma
serami i niewielką ilością
czosnku, co w efekcie sprawiło, że naleśniki są dość łagodne w smaku i delikatnie tylko
czosnkowe. Ponieważ są dość syte, już dwa potrafią zaspokoić głód, ale są tak smaczne, że ten trzeci będzie idealnym dopełnieniem.
Naleśniki ze
szpinakiem (przepis na ok 10 naleśników)350 g
szpinaku mrożonego, w brykietach1 duży ząbek
czosnku(można dodać więcej, będą bardziej
czosnkowe)1 łyżka
masła65 g
wędzonego sera żółtego, startego na tarce100 g
serka philadelphia
sól i
pieprz do smakunaleśniki:1 szklanka
mleka1 szklanka
wody2
jajka1 1/2 szklanki
mąki1 łyżka
olejuszczypta
soliPrzygotowujemy naleśniki: Wszystkie składniki miksujemy, odstawiamy na ok pół godziny.W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Szpinak podgrzewamy na patelni, aż się rozmrozi i
woda lekko odparuje, dodajemy
masło, chwilę smażymy, po czym dodajemy
czosnek i smażymy jeszcze ok 30 sekund. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
starty ser i
serek kremowy i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Smażymy naleśniki. Na usmażony naleśnik nakładamy farsz i dowolnie zwijamy. Naleśniki podsmażamy na
maśle na patelni lub zapiekamy, z odrobiną
masła na wierzchu, w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 10 minut.