Wykonanie
Zawsze kupuję
awokado w siatce, bo tak jest po prostu taniej. Problem jedynie, że wszystkie
awokada dojrzewają na raz, więc u mnie znowu
seria przepisów z
awokado. Pierwszy z nich to lekka
sałatka z
awokado i
jajek . Prosta, lekka
sałatka w sam raz na śniadanie lub kolację, świetna na kanapki lub jako przystawka z wykorzystaniem łupinek po
awokado – po co brudzić naczynia!

Lekka
sałatka z
awokado i
jajekSkładniki:2 porcjie4
jajka, ugotowane na twardo2
awokado½ czerwonej małej
cebuli1czubata łyżka
majonezu2 czubate łyżki
greckiego jogurtu, gęstego2 łyżki
szczypiorku5 dużych
rzodkieweksól i
pieprz do smaku1 łyżeczka
soku z limonkiWykonanie:Ugotuj
jajka na twardo ( 10 minut ). Ostudź, obierz i pokrój w grubą kostkę.Obierz
awokado i również pokrój w kostkę.Pokrój cienko
pora i dodaj do
awokado i
jajek. Wymieszaj z
jogurtem i
majonezem, dopraw
solą i
pieprzem. Posyp
szczypiorkiem.Jeśli macie dużo
awokado w domu, które musicie szybko wykorzystać proponuję jeszcze przepis na muffinki z
awokado lub
krem czekoladowy z
awokado .Polecane przepisyLekkie sałatki –
sałatka z
selera naciowegoSałatka z
tuńczyka i
fasoliSałatka z
wędzonego łososia i
rakówMarchewka inaczej
Sałatka z
kalafiora i
mięty pieprzowej