ßßß
Składniki: na 5 porcji1 łyżka oliwy z oliwek2 szalotki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane2 łyżeczki kurkumy½ łyżeczki tandoori masala¼ łyżeczki chili w proszku, u mnie bardzo ostra1 puszka mleka kokosowego, około 400 g1 puszka posiekanych pomidorów, około 400 g1 puszka ciecierzycy, około 400 gsól do smaku300 g szpinaku, świeżegoRyż pełnoziarnisty3-4 porcje200 ml ryżu pełnoziarnistego½ l wody1 szalotka½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego1 łyżka białego sezamu1 łyżka rodzynek1 łyżka oliwy z oliweksól wedle smakuWykonanie:Zacznij od ryżu. Upraż sezam i nasiona kminu na suchej patelni, dodaj olej, cebulę i ryż i smaż przez dwie minuty. Ryż będzie lekko przezroczysty. Dodaj rodzynki, zalej ryż wodą i zagotuj. Zmniejsz temperaturę na tyle, że możesz gotować ryż pod pokrywką przez około 40 minut.Przystąp do gotowania gulaszu. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę i czosnek wraz z przyprawami. Dodaj odcedzoną i opłukaną ciecierzycę, smaż przez minutę. Następnie wlej kokosowe mleko i pomidory. Gotuj gulasz przez 10 minut.Opłucz szpinak i wrzuć do gulaszu. Dopraw gulasz solą i pieprzem i zagotuj.Podaj gulasz z ryżem pełnoziarnistym lub z szafranowym ryżem .Polecane przepisyWarzywny gulasz z soczewicy puyFalafel czyli kotleciki z ciecierzycyPrzepis na chili con carne z mięsem i fasoląSzybkie wegetarianskie curry z ciecierzycaAromatyczny hummus z tahini