ßßß
Składniki:600 g filetów z udek kurczaka1 l wody6 zielonych strąków kardamonukawałek kory cynamonowca6 listków curry1 łyżka posiekanej natki kolendry1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1/2 łyżeczki mielonej kurkumy3 ząbki czosnku, rozgniecione1 cebula, drobno posiekana150 g mleka kokosowegosok z 1 cytryny100 g ryżu (basmati albo jaśminowego)Filety (w całości) włożyć do rondla z wodą, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na bardzo małym ogniu przez godzinę, aż zmiękną.Wywar odszumować, a kurczaka wyjąc na talerz. Dodać do wywaru wszystkie pozostałe składniki poza kurczakiem i ryżem. Gotować 10 minut. Następnie zupę przecedzić przez sito.Do czystego wywaru wrzucić ryż i gotować aż zmięknie. W międzyczasie ostudzonego kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. Gdy ryż będzie już gotowy dodać z powrotem kurczaka i minutkę podgrzać. Gotowe.Smacznego :-)PS. Ja posypałem zupę odrobiną dodatkowej natki kolendry, można dać zamiast niej trochę natki pietruszki - będzie miała wówczas mniej "agresywny" smak. W oryginalnym przepisie zupa była posypana prażoną cebulką, ale tej nie biorę nawet do hot dogów w Ikei ;-)Przepis pochodzi z książki Kuchnia indyjska najlepsze przepisy.Lubisz zupy??? Na pewno nie zawiodą Cię moje propozycje:Aromatyczna, sycąca, meksykańska zupa z pomidorów i fasoliAndaluzyjskie Gazpacho - doskonały letni chłodnikGulyásleves - zupa gulaszowa najlepsza na świecieAnatolijska zupa z kurczaka - Turcja na naszym stoleZupa czosnkowa po gospodarsku - na przeziębienie w sam razKokosowa zupa z czerwonej soczewicyZelnice, czyli pyszny kapuśniak po czesku