Wykonanie

To ciasto
czekoladowe to ciasto twoich marzeń, super smaczne brownie. Naprawdę dobre,
czekoladowe brownie upieczone na zmielonych migdałach zamiast tradycyjnej
mąki.Ciasto
czekoladowe nie przyszło na świat bez
bólu, bo się oparzyłam przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika. Jak pech to pech ubrana byłam w krótkie rękawy, więc foremka ztoczyła mi się bezpośrednio na skórę, powodując oparzenie w postaci
trzech różnych pasków na przedramieniu. Ciasto poleciało na drugi koniec kuchni, dosłownie. Brownie się uratowało, bo jakoś szczęśliwie upadło dnem na podłogę.Podejrzewam, że nie jestem jedyną osobą, której się zdarzają wypadki w kuchni?

Składniki:120 g
masła120 g
gorzkiej czekolady, co najmniej 70%
kakao100 g
cukru2 łyżeczki
cukru waniljowego, lub ektrakt
waniljowy2 ägg75 g
mączki migdałowej50 g
orzechów włoskichNa gorący sos
czekoladowy :80 g
gorzkiej czekolady1 ½ dl
śmietanki2 łyżki
kawy, mocnej, rozpuszczonej1 łyżka
syropu (chyba po polsku
skrobiowy) lub
mioduWykonanie:Rozpuść
czekoladę i
masło w kąpieli
wodnej.Wymieszaj
jaja ręcznie z
cukrem i
cukrem waniljowym, nie ucieraj!Dodaj do
jajek stopioną
czekoladę z
masłem wraz z mączką
migdałą i
orzechami.Piecz ciasto w temperaturze 170 º C, około 25 minuter.Rozpuść
czekoladę w gorącej
śmietanie i wymieszaj z rozpuszczoną w dwóch łyżkach
kawą.
Czekoladowe brownie smakuje najlepiej jak dobrze ostygnie z sosem
czekoladowym i
malinowym sorbetem. Ciaste jest lepkie, ale takie ma być!Polecane przepisy
Czekoladowe brownies z marshmallows i keksamiSernik z
poziomkami,
ciastkami oreo i
czekoladąDietetyczne brownies z
dyniiSmore`s brownies