ßßß
Kruchutkie, mocno kakaowe ciasteczka w sam raz do kawy. Proste i eleganckie. Idealne do podania po obiedzie lub na oficjalnym spotkaniu. Moim zdaniem posmakują przede wszystkim dorosłym, choć Zuzia zażyczyła sobie kilka w wersji z kolorową posypką i zajada je teraz zadowolona :)Ciastka nie zawierają jajek, co zapewne ucieszy alergików.Polecam :)* przepis z „Baking cookies and biscuits” Catherine Atkinson, Valerie Barrett and Joanna FarrowSkładniki na około 26 niedużych ciasteczek:115g mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao50g niesolonego masła w temperaturze pokojowej50g drobnego cukru do wypieków4 łyżeczki syropu złocistego (golden syrup lub syrop kukurydziany)Dodatkowo:150g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnejczekoladowe posypkiWykonanie:Wszystkie składniki na ciastka włóż do dużej miski lub malaksera i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać około łyżeczki złocistego syropu.Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 18 na 24cm (na grubość około 3 – 4mm). Zdejmij papier z góry i wytnij z ciasta prostokąty o szerokości około 2cm. Przenieś delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki lub szerokiego noża) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 160°C przez 12 – 15 minut. Ciasteczka nie mogą się przypiec, bo będą gorzkie.Studź przez chwilę na blasze, a potem przenieś na kratkę.Przygotuj gorzką czekoladę i posypki do dekoracji.Każde ciastko maczaj w gorzkiej czekoladzie mniej więcej do połowy długości, a potem obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia polewy.Podawaj z kawą lub likierem.Smacznego :)