Wykonanie

Kruchutkie, mocno
kakaowe ciasteczka w sam raz do
kawy. Proste i eleganckie. Idealne do podania po obiedzie lub na oficjalnym spotkaniu. Moim zdaniem posmakują przede wszystkim dorosłym, choć Zuzia zażyczyła sobie kilka w wersji z kolorową posypką i zajada je teraz zadowolona :)
Ciastka nie zawierają
jajek, co zapewne ucieszy alergików.Polecam :)* przepis z „Baking cookies and biscuits” Catherine Atkinson, Valerie Barrett and Joanna FarrowSkładniki na około 26 niedużych
ciasteczek:115g
mąki pszennej1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao50g niesolonego
masła w temperaturze pokojowej50g drobnego
cukru do wypieków4 łyżeczki
syropu złocistego (golden
syrup lub
syrop kukurydziany)Dodatkowo:150g
gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli
wodnejczekoladowe posypkiWykonanie:Wszystkie składniki na
ciastka włóż do dużej miski lub malaksera i wyrób na gładkie ciasto. Jeśli będzie zbyt suche można dodać około łyżeczki złocistego
syropu.Ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na prostokąt o wymiarach około 18 na 24cm (na grubość około 3 – 4mm). Zdejmij papier z góry i wytnij z ciasta prostokąty o szerokości około 2cm. Przenieś delikatnie (najlepiej za pomocą szpatułki lub szerokiego noża) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 160°C przez 12 – 15 minut.
Ciasteczka nie mogą się przypiec, bo będą gorzkie.Studź przez chwilę na blasze, a
potem przenieś na kratkę.Przygotuj
gorzką czekoladę i posypki do dekoracji.Każde
ciastko maczaj w gorzkiej
czekoladzie mniej więcej do połowy długości, a
potem obtocz w posypce. Pozostaw do zastygnięcia polewy.Podawaj z
kawą lub
likierem.Smacznego :)