Wykonanie

No to mamy piątek! Czas na jakieś ciasto na niedzielę . Dzisiaj chce wam zaproponować ciasto
czekoladowe z tosca . Tosca to mieszanina rozpuszczonego
masła,
cukru i
płatków migdałowych powszechnie używana w Szwecji do dekoracji ciast. Pyszna lekko ciągnąca, karmelowa polewa, którą zapieka się razem z
ciastem. Okazało się, ze mam jedynie sto gram
migdałowych płatków, więc resztę zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Do tosca można również użyć samego
kokosu.
Czekoladowe ciasto to ciasto ucierane, bardzo puszyste. Moje dzieci uwielbiają
czekoladowe ciasto, wiec to ciasto na pewno nie
doczeka niedzieli…

A co wy macie zamiar upiec?Składniki:2 dl
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2
jaja15o g
masła, temperatura pokojowa4 łyżki
kakao100 g
gorzkiej czekolady3 dl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKokosowa tosca100 g
kokosowych wiórków100 g
płatków migdałowych1 dl
cukru1 dl golden
syropu1 ½ dl
śmietanki75 g
masłaWykonanie:
Masło i
czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej.
Jajka ubij z
cukrem i
waniliowym ekstraktem na puszysto. Dodaj lekko schłodzoną masę maślanoczekoladową. Wymieszaj.Przesiej
make z proszkiem i dodaj do masy. Delikatnie wymieszaj.Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem i rozprowadź równomiernie masę.W rondelku rozpuść
masło,
cukier,
syrop i dodaj
śmietankę. Gdy masa zacznie wrzeć wsyp
kokosowe wiórki lub
migdałowe płatki, lub to i to, pół na pół. Gotową tosca rozprowadź na powierzchni ciasta
czekoladowego.Piecz ciasto w piekarniku na 160 Cº przez około 40 minut. Tosca będzie miejscami miękka ale taka ma być.Polecane przepisyCiasto
czekoladowe z szafranowymi
gruszkamiPo prostu przepyszna babka
czekoladowo dyniowaBrownies mocno
czekoladowe z
dyniąCzekoladowe brownies z marshmallows i keksamiUcierane ciasto
czekoladowe z
daktylami