ßßß
Spód:170 gramów ciasteczek typu petitki90 gramów roztopionego masła2 kopiaste łyżki ciemnego kakaomasa serowa:1 kg zmielonego twarogu półtłustego1 niepełna szklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego1 kopiasta łyżka budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru6 jaj150 gramów stopionego, schłodzonego masłamasa orzechowa:250 gramów średnio posiekanych włoskich orzechów5 łyżek miodu180 gramów cukru (optymalnie brązowego)150 gramów masłaCiasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem.Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao.Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, następnie schładzamy do uzyskania temperatury pokojowej.Białka oddzielamy od żółtek. Twaróg ucieramy z cukrami i żółtkami, dodajemy masło i budyń, ucieramy.Białka ubijamy na pianę, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżką do połączenia składników.Masę serową wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (funkcja góra - dół), pieczemy 25 minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni, pieczemy około 40 minut, a potem znów obniżamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy jeszcze około 30 minut. Przez 40 minut po wyłączeniu piekarnika i oczywiście w trakcie pieczenia nie otwieramy drzwiczek ! Po tym czasie uchylamy lekko drzwiczki, studzimy w ten sposób przez kolejne 30 minut, potem wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.Masa orzechowa.W rondlu rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy, mieszamy, masa ma oblepić orzechy.Od razu wykładamy ją na powierzchnię ciasta, wygładzamy, leciutko dociskamy, wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia (najlepiej na kilkanaście godzin).
