ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński z czekoladą

Sernik wiedeński z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Moja mało gotująca i piecząca mama, piekła sernik wiedeński i robiła do niego polewę z margaryny i kakao... piekła go w kółko i na okrągło, obrzydł mi tak bardzo, że latami nie mogłam patrzeć na serniki... powoli mi przechodziło, robiłam różne inne serniki (np taki - SERNIK Z POKRZYWNIKA czy SERNIK Z MANGO), aż w końcu nadszedł jego czas - zrobiłam sernik wiedeński!
Oczywiście moja mama już przepisu nie pamięta a kartka, gdzie go miała zapisanego zniknęła... znalazłam więc przepis chyba identyczny na blogu Margarytki (przepis TUTAJ) i wzięłam się do roboty :)
Składniki na tortownicę 28 cm:
1 kg twarogu (ja użyłam Pilosa z Lidla)
8 dużych jaj
100 g stopionego masła
1 szklanka cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
Masło roztopić, zostawić do ostygnięcia. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, wciąż mieszając powoli dodawać ser, masło i budyń (budyniu nie gotujemy, dodajemy proszek :D
Ubijamy pianę z białek na sztywno i delikatnie, już bez użycia miksera, łączymy z masą serową.
Tortownicę wykładamy papierem lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 70 minut (w piekarnikach z termoobiegiem wystarczy 160 stopni). Po upieczeniu piekarnik należy wylączyć, zostawić ciasto na jakieś 15 minut, potem wyjąć, ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem lub udekorować czekoladą, ja użyłam takiej z Lidla, dodałam do niej jedynie kilka łyżek śmietanki, żeby nie wyszła zbyt twarda - LINK .
Bardzo istotna uwaga na koniec - chociażbyśmy się nie wiem jak starali, sernik opadnie, taka już jego uroda, opadnięcie może wyglądać różnie, czasem może się nam nawet udać zrobienie takiego uśmiechniętego sernika :)
Źródło:http://tonajezyku.blogspot.com/2012/10/sernik-wiedenski-z-czekolada.html