Wykonanie
Sernik, sernik i jeszcze raz sernik, to jest chyba jedyne ciasto, które
mogę jeść non stop. Pyszny, puszysty, delikatny, rozpływający się w ustach, taki, który robiły nasze mamy, czy tez babcie. Najlepszy na świecie sernik tradycyjny. Kto nie jadł, niech żałuje :)
Składniki:1 kg
twarogu śmietankowego6 jaj1 szklanka
cukru3/4 szklanki
kaszy manny1/2 kostki
masłaWykonanie:
Białka ubijam na sztywna pianę i odstawiam do lodówki. Z
żółtek i
cukru ucieram kogel-
mogel, dodaję porcjami miękkie
masło i ucieram na gładko.
Twaróg mielę trzykrotnie, dodaję do masy
maślanej. Wsypuje partiami
kaszę manną, a na końcu ubite
białka. Piekarnik nagrzewam do 160°C i piekę sernik w tortownicy przez około 60 min. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez 30 min. W razie konieczności nakrywam wierzch folią aluminiową by się nie przypalił.