Wykonanie
Go green! Uwielbiam warzywne burgery w pysznej domowej hamburgerowej
bułce. Nikt chyba by nie chciał popsuć sobie smak kupną
bułką. Wczoraj dokonałam wypieku hamburgerowych bułeczek,a dzisiaj przyrządziłam burgery . Moja młodzież jak zwykle mięsożerna, ale ja i moja połowa chętnie skusiliśmy się na
batatowe burgery.
Batatowe burgery to w pełni bezglutenowe i wegańskie burgery, gdzie zamiast
jajka i
mąki dodałam nasiona chia. Tak,
jajko można zastąpić chia lub
siemieniem lnianym. Jedna łyżka chia lub siemienia plus 2 łyżki
wody to odpowiednik jednego
jajka. Jak
pisałam wcześniej nie mam potrzeby przyrządzania bezglutenowych potraw, ale lubię eksperymentować. Wegański burger to dla mnie po prostu inne, warzywne danie. Lubię jeść bezmięsnie od czasu do czasu, ale te wegańskie burgery mogłabym jeść codziennie.

Burgery z pieczonych
batatów i
buraczkówSkładniki: na 4 burgery1
batat średniej wielkości, u mnie około 350 g2 małe
buraczki1 łyżeczka uprażonych przypraw, jak
kmin rzymski,
kolendra,
pieprz i
płatki chilisól do smaku1 łyżka tahini2 łyżki chia + 4 łyżki zimnej
wody, zalać i odstawić na 15 minut1 łyżeczka zmielonych łupin babki płesznik1
dymka, bardzo drobno pokrojonaMontowanie hamburgera4 łyżki sosu romesco, tutaj przepis1
czerwona cebulaliście zblanszowanego
jarmużu1
awokado4 hamburgerowe
bułki, tutaj przepis
Batata i
buraczki upiecz w piekarniku. Upieczone do miękkości
buraki obierz, pokrój w małą kostkę, a miąższ
batatów wyjmij łyżką. Zgnieć
batata widelcem i wymieszaj z tahini,
przyprawami,
dymką,
buraczkami, chia i babką płesznik. Uformuj 4 burgery i usmaż na patelni lub upiecz w piekarniku. Burgery są dosyć luźne, ale bez problemu można je przewrócić na drugą stronę używając
łopatki.Miękkie liście
jarmuża zblanszuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty, a
potem odcedź i opłócz zimną
wodą. Zmontuj burgery układając jedno na drugim
jarmuż,
cebulę,
awokado, burgery i romesco.

Polecane przepisyWegańskie zielone burgeryBurgery ze
szpinaku i quinoaBurgery z
fasoli i quinoaKotleciki z
zielonej soczewicy na ostroBurgery z
czarnej fasoli