Wykonanie
Jesień to nie tylko opadające liście, złote krajobrazy w lasach, ale i zapowiedź, że od listopada
będę znów jeść więcej
awokado prosto z Sycylii! Miękkie, kremowe, dojrzałe, aż słodkie w swojej doskonałości. Ale do listopada jeszcze trochę, a tymczasem mam nowy fantastyczny przepis na pastę z
awokado i
jajek, na która przepis dostałam od znajomej.
Och, tej jesieni będzie mi potrzebna energia, nawet bardzo! a Wy? jak radzicie sobie z jesiennymi spadkami temperatur, nastrojów i energii? Posłuchajcie dziś ze mną The Lumineers i "Ho Hey" ...Czasem się zakocham, albo przypomnę o tęsknocie, która już w sobie noszę. Tak mam z
awokado - miłość wybuchła kilka lat temu, gdy odkryłam genialne
awokado, które zamawiamy z Sycylii przez kilka miesięcy w roku. Ale to sycylijskie
awokado to rzadki rarytas, który dostępny jest szalenie krótko. Niby dostawy od listopada do maja, ale już któryś rok z kolei a to burza, a to małe tornado, czy pożarny niszczą uprawy i znów tęsknię, niemożebnie...I teraz też, czekając na sezon, nie kupowałam
awokado na targach, czy w delikatesach, bo sezon, bo poczekam. Aż tu
Kasia W, znajoma z pracy, z którą widzimy się w biurze w poniedziałki przyniosła miseczkę czegoś zielonego, zielono-kremowego, oszałamiającego! Ochhh, moja miłość,
awokado! Naprawdę powstrzymałam się i nie wyjadłam całej miski, jedynie przepisy wydębiłam, dzięki
Kasiu 😊Sekretem tej pasty z
awokado jest jej ekonomiczność. Wiadomo, ze
awokado tanie nie jest - ostatnio na bazarku w Łomiankach 9zł/sztuka! szaleństwo po prostu. Ale w Makro udało mi się kupić piękne
awokado haas po 5zł, sztuka. No to mamy 2
awokado i uwaga - 4
jajka. Dzięki
jajkom pasta zyskuje oczywiście na smaku, ale też nagle robi się jej niemal dwa
razy więcej.
Pasta jest bardzo kremowa, choć robię ja w wersji z grudkami, czuć delikatną nutę
cytryny,
czosnek i
szalotkę, dla zaostrzenia smaku można dodać
płatki chilli, a grzanki z pasta udekorować listkami
kolendry. Zróbcie ją, jest przepyszna!4
jajka ugotowane na twardo3 ząbki
czosnku2
szalotki (ok 20g)20-30g
soku z cytryny2 dojrzałe
awokadosól i
pieprz do smakuopcjonalnie
płatki chilliświeża
kolendra do podania
Szalotkę i
czosnek drobniutko posiekaj i zalej
sokiem z cytryny.
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz.Posiekaj
jajka dość drobno lub rozgnieć widelcem (lub tłuczkiem do
ziemniaków), dodaj posiekanej
czosnek z
cebulką oraz rozgnieć widelcem
awokado. Dopraw pastę
solą i
pieprzem do smaku, opcjonalnie dodaj
płatki chilli. Podawaj na grzance z listkami
kolendry.Wersja na Thermomixdo naczynia miksującego wlej 400g
wody o temp pokojowej, włóż koszyczek, do koszyczka włóż 4
jajka -> gotuj 12,5 min / Varoma / obr 1Wyjmij
jajka i zalej zimną
woda do wystudzenia.Opróżnij i osusz naczynie miksujące, dodaj
czosnek,
szalotki przekrojone na pół -> siekaj 3-4s/obr 6Przełóż
czosnek i
cebulkę do niedużej miseczki i zalej
sokiem z cytryny, odstaw na kilka minut.W tym czasie obierz wystudzone
jajka i przełóż do naczynia miksującego -> posiekaj 2-3s/obr 4Dodaj
czosnek i
cebulkę razem z
sokiem z cytryny, dodaj miąższ
awokado, dopraw całość
solą i świeżo mielonym
pieprzem, opcjonalnie dodaj
płatki chilli -> siekaj 8s / obr 3Jeśli wolisz gładszą strukturę, zwiększ obroty do 4