ßßß
Burgery z fasoli i quinoaSkładniki: na 4 duże burgery220 g ugotowanej, różnego rodzaju fasolipęczek kolendry, posiekanej1 duży ząbek czosnku1 mała czerwona chili, drobno pokrojona1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona200 g ugotowanej quinoa2 łyżki oliwy1 jajkosól do smakuszczypta kajeńskiego pieprzu, kminu rzymskiego i czarnego pieprzuDressing czosnkowy1 czosnek, w całości uprażony250 ml gęstego jogurtu, typu greckiegosól i grubo zmielony czarny pieprz do smaku
Ugotowaną fasolę rozdrobnij mikserem ale nie do końca lub zgnieć widelcem. Dodaj jajko, quinoa, posiekaną chili, cebulę, kolendrę, oliwę i przyprawy, wymieszaj. Na blasze wyłożonej pergaminem uformuj 4 burgery, ja użyłam metalowej obręczy. Piecz burgery w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu przez 8 minut po obu stronach.Upieczony czosnek w całości obierz i zgnieć widelcem. Dodaj jogurt, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj dressing.Montowanie burgera4 bułki hamburgerowegarść rukoli1 czerwona grillowana papryka, obrana ze skórki i skropiona lekko octem balsamicznym (opcjonalnie)dressing czosnkowy
Przekrój bułki na pół. Na spodniej połówce ułóż rukolę, rozsmaruj dressing, ułóż burgera, rozsmaruj dressing, a następnie zakończ grillowaną papryką. Całość przykryj drugą połówką bułki.
Polecane przepisyGulasz z soczewicy i przepis miesiącaWegańskie zielone burgeryBurgery z czarnej fasoliPieczone tortilla z kaszą i soczewicąPasztet z fasoli