Wykonanie
Witam serdecznie coraz bliżej wiosny. Nie
mogę się już doczekać, kiedy w końcu
będę mogła spakować zimowe rzeczy, przestawić zegarek, jeździć na rowerze do woli, cieszyć się
słonecznymi promieniami, dłuższym dniem, a przede wszystkim zacząć siać
zioła i co niektóre warzywka na moim nowym dopiero co oddanym do użytku balkonie. Do balkonowych relacji jeszcze nieraz powrócę, a dzisiaj proponuję przepis na burgery z
fasoli i quinoa w pysznej domowej hamburgerowej
bułce .Bardzo lubię jarskie burgery, nie mniej pożywne niż hamburgery i łatwe do zrobienia. Warzywne burgery można zrobić praktycznie z każdego warzywa. W zeszłym roku dużą popularnością u mnie w domu cieszyły się burgery ze
szpinaku i quinoa . Bardzo często przyrządzam burgery według tego przepisu. Jest on irównież inspiracją do dzisiejszego przepisu na burgery z
fasoli, gdzie również dodałam quinoa.

Burgery z
fasoli i quinoaSkładniki: na 4 duże burgery220 g ugotowanej, różnego rodzaju
fasolipęczek
kolendry, posiekanej1 duży ząbek
czosnku1 mała czerwona
chili, drobno pokrojona1 mała
czerwona cebula, drobno pokrojona200 g ugotowanej quinoa2 łyżki
oliwy1
jajkosól do smakuszczypta kajeńskiego
pieprzu,
kminu rzymskiego i
czarnego pieprzuDressing
czosnkowy1
czosnek, w całości uprażony250 ml gęstego
jogurtu, typu greckiego
sól i grubo zmielony
czarny pieprz do smaku

Ugotowaną
fasolę rozdrobnij mikserem ale nie do końca lub zgnieć widelcem. Dodaj
jajko, quinoa, posiekaną
chili,
cebulę,
kolendrę,
oliwę i
przyprawy, wymieszaj. Na blasze wyłożonej pergaminem uformuj 4 burgery, ja użyłam metalowej obręczy. Piecz burgery w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu przez 8 minut po obu stronach.Upieczony
czosnek w całości obierz i zgnieć widelcem. Dodaj
jogurt,
pieprz i
sól do smaku. Wymieszaj dressing.Montowanie burgera4
bułki hamburgerowegarść
rukoli1 czerwona grillowana
papryka, obrana ze skórki i skropiona lekko
octem balsamicznym (opcjonalnie)dressing
czosnkowy
Przekrój
bułki na pół. Na spodniej połówce ułóż
rukolę, rozsmaruj dressing, ułóż burgera, rozsmaruj dressing, a następnie zakończ grillowaną
papryką. Całość przykryj drugą połówką
bułki.

Polecane przepisyGulasz z
soczewicy i przepis miesiącaWegańskie zielone burgeryBurgery z
czarnej fasoliPieczone tortilla z
kaszą i
soczewicąPasztet z
fasoli