ßßß
Składniki dla 2 osób:7 jaj250g pomidorków koktajlowychgarść rukoli1 ząbek czosnku1 papryczka chili5 łyżek oliwy z oliwekpieprz i sól do smakuPrzygotowanie:Myjemy, osuszamy i kroimy na pół pomidorki.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i papryczkę chili.
Pozwalamy im się leciutko podsmażyć na niewielkim ogniu, tak aby cała oliwa nabrała ich oszałamiającego aromatu.Dodajemy pomidorki i s mażymy na małym ogniu 5 minut.
Wyrzucamy czosnek i papryczkę.W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem .
D odajemy podsmażone pomidorki i posiekaną rukolę. Mieszamy.
Podaję dwa sposoby usmażenia frittaty:Sposób I: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wlewamy jajka ze składnikami. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie ścięty (15-20 minut).Sposób II: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wlewamy jajka ze składnikami. Smażymy frittatę na wolnym ogniu, aż spód się zetnie. Zsuwamy ją na talerz i odwracając ponownie zsuwamy na patelnię, aby druga strona się ścięła.
Smacznego!Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)