Wykonanie
Dziś chciałabym Wam zaproponować przepis na fritt a tę z
pomidorkami koktajlowymi i
rukolą.
Frittatę robię zawsze gdy mi brakuje pomysłu na śniadanie czy kolację.
Frittata jest idealna na szybki posiłek – wystarczy parę chwil w kuchni i możemy zaskoczyć rodzinę czymś nietypowym.
Zapraszam ;-)

Składniki dla 2 osób:
7 jaj
250g
pomidorków koktajlowych
garść
rukoli1 ząbek
czosnku1
papryczka chili5 łyżek
oliwy z oliwekpieprz i
sól do smaku
Przygotowanie:
Myjemy, osuszamy i kroimy na pół
pomidorki.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oliwy, dodajemy
czosnek i
papryczkę chili.

Pozwalamy im się leciutko podsmażyć na niewielkim ogniu, tak aby cała
oliwa nabrała ich oszałamiającego aromatu.
Dodajemy
pomidorki i s mażymy na małym ogniu 5 minut.

Wyrzucamy
czosnek i papryczkę.
W misce roztrzepujemy
jajka, przyprawiamy
solą i
pieprzem .

D odajemy podsmażone
pomidorki i posiekaną
rukolę. Mieszamy.

Podaję dwa sposoby usmażenia frittaty:
Sposób I: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i wlewamy
jajka ze składnikami. Wstawiamy do nagrzanego do 180-190°C piekarnika i zapiekamy, aż wierzch będzie ścięty (15-20 minut).
Sposób II: Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy i wlewamy
jajka ze składnikami. Smażymy frittatę na wolnym ogniu, aż spód się zetnie. Zsuwamy ją na talerz i odwracając ponownie zsuwamy na patelnię, aby druga strona się ścięła.

Smacznego!
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)