ßßß Cookit - przepis na Ciepła sałatka szparagowa

Ciepła sałatka szparagowa

nazwa

Wykonanie

Cieszę się z tej lekkiej i smacznej sałatki szparagowej, którą wreszcie przyrządziłam sobie wczoraj na obiad, a myślałam o niej ponad miesiąc. Przypadkiem trafiłam na szparagi z dobrego źródła i powiedziałam sobie: to już pora! Smacznego!
Składniki (na 2 porcje):
1 wiązka szparagów (ok. 250g)
3 łyżki oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula, drobno pokrojone w kostkę
2 laski selera, drobno posiekanego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1 mała czerwona chilli, bez nasion i drobno posiekana
400g brązowej soczewicy, osuszonej
150g pomidorki cherry, przekrojone w pół
2 duże jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)
3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Przycinamy zdrewniałe końcówki szparagów i natłuszczamy szparagi 1 łyżką oleju. Umieszczamy szparagi w płytkim naczyniu żarooodpornym , doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pieczemy przez 6-8 minut lub do miękkości.
Następnie rozgrzewamy pozostały olej w patelni, dodajemy cebulę, seler, czosnek i chili i dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut, aż cebula będzie miękka. Potem dodajemy soczewicę i pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż soczewica będzie gorąca. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekaną kolendrą.
Aby ugotować jajka, bierzemy duży garnek z wodą, stawiamy na kuchence i doprowadzamy do szybkiego wrzenia. Rozbijamy jaja do wrzącej wody i natychmiast obniżamy temperaturę w ciągu 2 minut.
Dzielić soczewicę na 2 talerze, kładziemy na to szparagi. Wyjmujemy jaja z wody i delikatnie kładziemy na szparagi ( dobrze jest to zrobić łyżką cedzakową, żeby żółtko wypłynęło dopiero na talerzu). Posypujemy kolendrą i od razu podajemy.
Źródło:http://widelce.blogspot.com/2013/01/ciepa-saatka-szparagowa-warm-asparagus.html