Wykonanie
Cieszę się z tej lekkiej i smacznej sałatki szparagowej, którą wreszcie przyrządziłam sobie wczoraj na obiad, a myślałam o niej ponad miesiąc. Przypadkiem trafiłam na
szparagi z dobrego źródła i powiedziałam sobie: to już
pora! Smacznego!Składniki (na 2 porcje):1 wiązka
szparagów (ok. 250g)3 łyżki
oliwy z oliwek1 mała
czerwona cebula, drobno pokrojone w kostkę2 laski
selera, drobno posiekanego1 ząbek
czosnku, zmiażdżony1 mała
czerwona chilli, bez nasion i drobno posiekana400g brązowej
soczewicy, osuszonej150g
pomidorki cherry, przekrojone w pół2 duże
jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)3 łyżki posiekanej świeżej
kolendrySól i świeżo zmielony
czarny pieprz
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Przycinamy zdrewniałe końcówki
szparagów i natłuszczamy
szparagi 1 łyżką
oleju. Umieszczamy
szparagi w płytkim naczyniu żarooodpornym , doprawiamy odrobiną
soli i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem i pieczemy przez 6-8 minut lub do miękkości.Następnie rozgrzewamy pozostały
olej w patelni, dodajemy
cebulę,
seler,
czosnek i
chili i dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut, aż
cebula będzie miękka.
Potem dodajemy
soczewicę i
pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż
soczewica będzie gorąca. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekaną
kolendrą.Aby ugotować
jajka, bierzemy duży garnek z
wodą, stawiamy na kuchence i doprowadzamy do szybkiego wrzenia. Rozbijamy
jaja do wrzącej
wody i natychmiast obniżamy temperaturę w ciągu 2 minut.Dzielić
soczewicę na 2 talerze, kładziemy na to
szparagi. Wyjmujemy
jaja z
wody i delikatnie kładziemy na
szparagi ( dobrze jest to zrobić łyżką cedzakową, żeby
żółtko wypłynęło dopiero na talerzu). Posypujemy
kolendrą i od razu podajemy.