ßßß
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Przycinamy zdrewniałe końcówki szparagów i natłuszczamy szparagi 1 łyżką oleju. Umieszczamy szparagi w płytkim naczyniu żarooodpornym , doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pieczemy przez 6-8 minut lub do miękkości.Następnie rozgrzewamy pozostały olej w patelni, dodajemy cebulę, seler, czosnek i chili i dusimy całość na małym ogniu przez 5-10 minut, aż cebula będzie miękka. Potem dodajemy soczewicę i pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut, aż soczewica będzie gorąca. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z posiekaną kolendrą.Aby ugotować jajka, bierzemy duży garnek z wodą, stawiamy na kuchence i doprowadzamy do szybkiego wrzenia. Rozbijamy jaja do wrzącej wody i natychmiast obniżamy temperaturę w ciągu 2 minut.Dzielić soczewicę na 2 talerze, kładziemy na to szparagi. Wyjmujemy jaja z wody i delikatnie kładziemy na szparagi ( dobrze jest to zrobić łyżką cedzakową, żeby żółtko wypłynęło dopiero na talerzu). Posypujemy kolendrą i od razu podajemy.