Wykonanie
Składniki:- 1 szklanka suszonej
ciecierzycy- 2 szklanki
wody- 1 mała
cebula- 2 ząbki
czosnku- 1/2 łyżki
kolendry mielonej- 1/2 łyżeczki
kminu- 1/2 łyżeczki
płatków chili- 1 łyżka
oleju sezamowego-
sól i
pieprz*na sos- 1 miękkie małe
awokado- 1 mały
jogurt grecki- 1 ząbek
czosnku-
sól i
pieprz*dodatkowo- 4 tortille- mieszanka
sałat- zielony
ogórek-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1.
Ciecierzyce moczymy w wodzie przez noc. Następnie miksujemy (nie całkiem na gładko) z
cebulą,
czosnkiem,
olejem sezamowym i
ziołami. Przyprawiamy
solą i
pieprzem, formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym
oleju, aż się lekko zezłocą, delikatnie przewracamy.2.
Awokado miksujemy na gładko z
jogurtem,
czosnkiem, przyprawiamy do smaku.3. Na tortille kładziemy
sałatę, pokrojony w plastry
ogórek, upieczone kulki z
ciecierzycy, polewamy sosem z
awokado i zawijamy.