Wykonanie
Uwielbiam. Uwielbiam. Uwielbiam.Składniki:1 szklanka suszonej
ciecierzycy2 szklanki
wody2 ząbki
czosnku1 średnia
cebula1 łyżeczka mielonej
kolendry (czubata łyżeczka)0,5 łyżeczki
kminu rzymskiego (czubate 0,5 łyżeczki)0,5 łyżeczki
płatków chilli1 łyżeczka
oleju sezamowego (opcjonalnie)
sok z cytryny (do smaku)
olej do smażenia
ciecierzycę wsyp do sporej miseczki, zalej
wodą i zostaw na nocnastępnego dnia: posiekaj
cebulędo miseczki z namoczoną
ciecierzycą dodaj pozostałe składniki (oprócz
oleju do smażenia)zblenduj – możesz na gładko, ale zdecydowanie lepszy jest falafel o grudkowatej konsystencji (na zdjęciach widać, że w moich kotlecikach trafiają się całe
cieciorki) na patelnię wlej sporo
oleju (min 1cm) i rozgrzej go z masy ciecierzycowej formuj nieduże, lekko spłaszczone kotlecikismaż na średnim ogniu z obu stron, aż się zrumieniąprzełóż falafel na wyłożony recznikiem papierowym talerz, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczuSmacznego! :)*jak nie chce mi się gotować
ryżu albo robić surówki to skrapiam falafel
sokiem z cytryny i jem z dodatkiem
majonezu – pycha!